Талибаните върнаха носенето на бурки на обществени места в Афганистан

09:47, 08 май 22 / Свят 25 1680 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ръководството на афганистанските талибани нареди на всички афганистанки да ходят с бурка на обществени места, предаде „Асошиейтед прес“, цитирайки министерството за разпространяване на добродетелите и изкореняване на пороците. 

Желаем нашите сестри да живеят достойно и безопасно“, каза Халид Ханафи, и.д. ресорният министър в правителството на талибаните. Задължителното носене на бурка бе оповестено и в разпореждане на върховния лидер на талибаните Хайбатулла Ахунзада, представен пред медиите, съобщи Франс прес. В него се казва, че жените, които не са твърде млади или стари, трябва да закриват лицето си пред всички мъже, които не са членове на семейството. Затова и препоръките са да се носи бурка, дреха, покриваща жените от глава до пети само с отвор за очите.

Такива ограничения за начина, по който трябва да се обличат жените, имаше по време на предишното твърдолинейно управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

След идването си отново на власт миналата година талибаните решиха да не отварят училищата за момичета над 6. клас. Те се отметнаха от обещанието си да не пречат на момичетата да учат и решиха да удовлетворят исканията на твърдото ядро сред привържениците си за сметка на още по-голямата си изолация от страна на международната общност. Това решение попречи на опитите на талибаните управлението им да бъде признато от международните финансови донори във времена, когато Афганистан изпада във все по-тежка хуманитарна криза. Международната общност призова ръководството на талибаните да отвори отново училищата, пише БТА. 

Същевременно Съединените щати съобщиха, че са загрижени от ерозията на правата на жените в Афганистан. Това каза говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от АФП. „Изключително сме загрижени, че правата и напредъкът, които афганистанските жени и момичета са постигнали и на които са се радвали през последните 20 години, биват подривани с такива решения“, каза говорителят и добави, че Вашингтон и неговите международни партньори „остават дълбоко обезпокоени от последните стъпки, които талибаните са предприели по отношение на жените и момичетата, включително ограничения за образование и пътуване“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама