Зеленски на 9 май: Ще победим

10:24, 09 май 22 25 1621 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По повод годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще победи във войната с Русия и няма да отстъпки никаква територия, предаде Ройтерс.

„В Деня на победатата над нацизма ние воюваме за нова победа. Пътят е труден, но нямаме съмнение, че ще победим“, посочва Зеленски в писмено становище.

Украинският лидер подчерта още, че украинците са свободен народ, който се е борил в много пъти в историята си в защита на своята земя и има „собствен път“. „Горди сме с предшествениците си, които заедно с други нации в антихитлеристката коалиция са победили нацизма. Няма да позволим на никого да анексира тази победа, няма да позволим да бъде присвоена“, заявява още той, пише БНР.

Зеленски награди куче сапьор

В Киев Зеленски награди куче сапьор. От началото на войната малкият джак ръсел териер е открил повече от 200 мини и е предотвратил взривяването им.

Кучето герой се казва Патрон и подвигът му го превърна в любимец на украинския народ. Володимир Зеленски награди четириногия войник на пресконференция, на която присъства и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Джил Байдън изненадващо Украйна: Срещна се със съпругата на Зеленски

Дълъг комендантски час заради очаквани провокации по повод 9 май

Заради възможни провокации някои градове в Украйна обявиха дълъг комендантски час на 9-и май, а други - засилени мерки за сигурност. Паралелно с офанзивата на изток руските сили продължават да извършват ракетни атаки към Одеса, пише БНТ.

Още преди дни властите в Украйна предупредиха, че около 9-и май могат да се очакват провокации по улиците или засилени въздушни атаки към големи градове в страната. Поради тази причина Одеса, който вчера беше атакуван с 9 крилати ракети, влезе в дълъг комендантски час - до утре 5.00 ч. сутринта никой няма право да се движи навън.

Путин: Освобождаваме родната земя от нацистката мръсотия

В Киев, където постепенно, изглежда, че ситуацията се нормализира, такива забрани не бяха въведени, но няма да има масово отбелязване на 9-и май. Всеки, който желае, ще може да сложи цвете на Паметника на незнайния воин, съобщиха местните власти. В Украйна 8-и май е Ден на възпоменанието и помирението, а 9-и - на победата, но датата е разделителна за украинското общество.

Два месеца и половина след началото на войната в Украйна в специална реч украинският президент Володимир Зеленски заяви, че десетилетия след победата над нацизма Русия извършва „кървава реконструкция“ на нацизма.

Украйна има нужда от ракетни установки срещу Русия

Президентът на Украйна заяви, че страната му се нуждае от повече оръжия, за да защити цивилното население на фона на атаките на руските сили. Изказването на Зеленски беше направено на виртуалната среща на върха на лидерите на Г7, където той коментира войната, която продължава вече повече от два месеца.

„Благодарен съм ви за помощта в областта на отбраната, която вече получихме. Както и през Втората световна война, съдбата на свободата се решава на бойното поле. Ето защо Украйна трябва да получи всички оръжия и цялото отбранително оборудване, които ще позволят разгрома на тиранията - по-специално ракетните системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS и други оръжия, които Украйна поиска от вашите могъщи държави“, заяви Зеленски.

Той отбеляза, че Москва е нанесла удари по цели в Одеса и други градове. Украинският лидер заяви, че всички руски високопоставени лица, които „служат на тиранията“, трябва да бъдат включени в санкционния списък.

Всички руснаци, извършващи военни престъпления, трябва да бъдат арестувани чрез международно сътрудничество и да бъдат изправени пред правосъдието“, каза той.

Сред темите, които засегна, беше и финансовият удар, който войната нанесе на страната му. Той заяви, че са необходими поне 600 млрд. долара за възстановяване на силно повредената инфраструктура в Украйна.

Междувременно украинската национална информационна агенция „Укринформ“ цитира Зеленски да казва, че е невъзможно да се влезе в обсадения пристанищен град Мариупол с военни средства, тъй като страната му не разполага с тежко въоръжение, което да позволи подобна стъпка, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама