Шарл Мишел е бил в Одеса по време на ракетни удари

18:32, 09 май 22 25 1325 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел e бил в Одеса по време на ракетните удари по-рано днес, съобщи той в Twitter.

Малко след 11 часа четири ракети са ударили украинския пристанищен град Одеса. Украинските власти твърдят, че са били изстреляни от комплекса „Бастион“ в Крим. Все още няма информация за нанесените поражения, нито дали има жертви или пострадали, пише агенция „Ройтерс“. Малко след съобщението за ракетните удари NEXTA съобщи за взривове в Херсон и село Чернобаевка, което се намира в Херсонска област.

Путин на военния парад: Всичко ни подсказваше да се борим

По време на срещата си с украинския премиер Денис Шмихал са се чули първите взривове, а дипломатите незабавно са изведени в бомбоубежище, съобщава Би Би Си.

По време на срещата межди Мишел и Шмихал, в която чрез видеоконферентна връзка се включи и украинският президент Володимир Зеленски, бяха обсъдени начините, по които ЕС може да продължи да оказва на Украйна хуманитарна, икономическа и военна помощ.

Зеленски на 9 май: Ще победим

Мишел пише, че е решил да празнува Деня на Европа там, тъй като дори Пушкин казва, че там се усеща европейския дух на Одеса. „И днес тук украинците спасяват паметници от куршуми и ракети и защитават свободата си от руската агресия. Не сте сами. ЕС е с вас“, написа той.

Дипломатът е посетил и пристанището в града. Той пише, че там е видял тонове царевица и зърно, готови за износ, който обаче е блокиран заради войната.  „Тази крайно необходима храна е блокирана заради руската война и блокадата на черноморските пристанища. Това предизвиква драматични последици за най-уязвимите страни. Нуждаем се от глобален отговор“, добавя той, цитиран от offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама