1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото

21:05, 09 май 22 / Политика 25 1437 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото в България. Това обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански след експертната среща при вицепремиера Асен Василев. Заседанието се е провело в Министерството на финансите в отсъствието на премиера Кирил Петков, който е на двудневно работно посещение в САЩ.

Докато не сме получили нищо като анализ, остава датата за влизане в еврозоната 1 януари 2024. Когато получим необходимите анализи и от Министерство на финансите, тогава ще преценим дали всичко се връзва така, както е планирано, обясни депутатът от „Има такъв народ“, цитиран от Нова телевизия.

На експертния съвет са били обсъдени и доста антиинфлационни мерки, коментира депутатът от „Продължаваме Промяната Андрей Гюров след срещата на коалиционните партньори. „В момента разчетите са готови. Ще обсъдим с парламентарните групи. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, за да можем да подкрепим хората по най-добрия възможен начин, каза той.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ уточни, че на експертния съвет, продължил над три часа, са обсъдени само „експертни теми“, без да конкретизира какви точно са те. 

Въпросът с Националния план за въвеждане на еврото вече предизвика спорове и публично напрежение в управляващата коалиция. Той беше предвиден като точка за одобрение в дневния ред на Министерския съвет, но същия ден от „Има такъв народ“ поискаха преди приемането му той да бъде обсъден в парламента с мотива, че става въпрос за политически и икономически проект, който зависи от правителството, но и от законодателната роля на парламента.

Преди съвета Искрен Митев от Продължаваме промяната допусна, че ще се стигне до обсъждане на плана за еврото в пленарна зала, пише „Mediapool“.

В коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ беше записано, че трябва да има 18 експертни съвета по основни секторни политики. Споразумението предвижда те да заседават най-малко веднъж месечно, за да търсят решения на актуални обществени проблеми. По неофициална информация на „Mediapool“ някои съвети дълго не се бяха събирали, но през последния месец започна по-редовното им провеждане.

Коалиционният съвет между лидерите на формациите във властта пък не бе предвиден в първоначалното споразумение между тях, но тези срещи вече са редовни, като идеята е да се провеждат веднъж седмично и на тях да се търси обединение по теми, по които няма консенсус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама