Путин нареди да се търси решение за плащанията от „неприятелските“ държави

10:00, 10 май 22 25 2145 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи ще включват определяне на условията за транзакции с „неприятелски“ държави.

През март Русия, най-големият производител на природен газ в света, изиска страните, които смята за „неприятелски“, да плащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в Газпромбанк и извършват плащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в руска валута.

Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания, в замяна на това Москва им спря газта. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане.

Дългоочакваната реч 

Руският президент Владимир Путин произнесе дългоочакваната си реч за Деня на победата на мащабен военен парад в Москва. По думите му той не е имал друг избор, освен да изпрати войски в Украйна, за да защити руската „Родина“ от „абсолютно неприемлива заплаха“.

Спекулациите, че той може да използва 77-ата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия през Втората световна война, за да разшири конфликта, не се оправдаха. Вместо това руският лидер настоя за необходимостта да се избегне „ужасът на глобалната война“.

Путин на военния парад: Всичко ни подсказваше да се борим

Путин няма да „присвои“ тази победа 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма да позволи победата на Съветския съюз над нацистите да бъде „присвоена“ от Путин.

„Гордеем се с нашите предци, които заедно с други нации от антихитлеристката коалиция победиха нацизма. И ние няма да позволим на никого да анексира тази победа. Няма да позволим да бъде присвоена“, казва той. Той сравни руската инвазия с нацистката окупация на части от днешна Украйна и се зарече: „Спечелихме тогава. Ще победим сега“.

Зеленски на 9 май: Ще победим

Нова руска атака над Одеса

Въпреки съобщенията за успешна евакуация на всички цивилни от металургичния завод „Азовстал“, се предполага, че там все още има жители на обсадения пристанищен град Мариупол. За нова руска ракетна атака над Одеса с един загинал и петима ранени съобщиха украинските власти. В търговски център е избухнал пожар, по информация на украинската агенция „Униан“.

Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви, че в металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол все още има над 100 цивилни граждани.

По думите му евакуацията върви трудно заради силния натиск от страна на руските военни в района. В обсадения пристанищен град се намират и около 100 хиляди негови жители, допълни Кириленко.

Американската помощ 

Американският президент Джо Байдън е подписал приетия от Конгреса закон за подпомагане на Украйна с оръжия и боеприпаси, подобен на програмата „Заем-Наем“, с която Съединените щати са помагали материално на съюзниците си, включително на Съветския съюз, в битката срещу Третия Райх. Това съобщи Белият дом.

Байдън посочи, че се притеснява, че руският президент Владимир Путин не вижда изход от войната в Украйна. „Той погрешно реши, че нахлуването в Украйна ще разедини НАТО и Европейския съюз“, каза американският президент.

Джил Байдън изненадващо Украйна: Срещна се със съпругата на Зеленски

Неговата говорителка Джен Саки също коментира вчерашната реч на руския президент Владимир Путин на Червения площад, предаде БНР. „Путин представи една ревизионистка версия на историята. Това е дезинформация. Предположението, че войната на Путин е предизвикана от западна агресия, очевидно е абсурдно“.

„Атомна бомба“ за унгарската икономика

Върховният представител на ЕС Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера Виктор Орбан, който възпрепятства плановете на Брюксел за ембарго на руския петрол.

Унгария без излаз на море разчита на руски петрол от един тръбопровод и Орбан предупреди, че не може да одобри предложения от Европейската комисия шести пакет от санкции на ЕС срещу Москва. Орбан повтори думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, който сравни пакета от санкции с „атомна бомба“ за унгарската икономика.

Асен Василев: Вече не може да разчитаме на „Газпром“

Фон дер Лайен казва, че ЕС ще даде мнението си за кандидатурата на Украйна за членство следващия месец, но френският президент Еманюел Макрон изглежда изключва възможността страната да се присъедини към Съюза в близко бъдеще.

Макрон, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС, казва, че присъединяването към блока ще отнеме „десетилетия“ и вместо това предлага Украйна и други кандидатки за членство в ЕС като Молдова и Грузия да бъдат интегрирани в нова „европейска политическа общност“, която все още не е създадена. 

Германският канцлер Олаф Шолц определи това като „много интересно предложение“, съобщи БГНЕС. 

ООН се събира за Украйна 

Съветът на ООН по правата на човека обяви, че ще свика специална сесия в четвъртък, за да разгледа руските изтезания и убийства на цивилни без причина.

Повече от 50 държави подкрепят искането на Киев за извънредно заседание на висшия орган на ООН по правата, за да се разгледа „влошаващата се ситуация с правата на човека в Украйна, произтичаща от руската агресия“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама