Броени часове до българското участие в Евровизия

11:47, 10 май 22 / Култура 25 1221 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Броени часове остават до участието на българските представители в тазгодишното издание на конкурса Евровизия. Музикантите от супергрупата „Intelligent Music Project“ ще изпълнят песента „Intention“ в първия полуфинал – на 10 май (вторник).

Грандиозното събитие ще се излъчва на живо по БНТ. Прякото предаване от Торино започва в 22:00 ч., съобщиха от националната телевизия.

Официалното начало на конкурса даде церемонията в дворец „Венариа Реале“, където участниците бяха представени и преминаха по тюркоазен килим. Евровизия ще се проведе в олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино през 2006 г. „Пала Олимпико“, предаде БНР.

Водещи са певицата Лаура Паузини, колегата ѝ Мика и телевизионният шоумен Алесандро Кателан. Участват 40 държави.

„Intelligent Music Project“ два дни преди Евровизия: От най-добрите сме

„Intelligent Music Project“ излизат под номер 7, като сред специалните визуални ефекти, които ще допринасят за още по-въздействащото изпълнение на песента „Intention“, е триметрово „звуково ядро“, разположено на сцената.

Почитателите на „Intelligent“ Music Project в България няма да могат да гласуват за Рони Ромеро и компания, тъй като според правилата на Евровизия аудиторията в съответната държава няма право да гласува за своя представител в конкурса, а може да подкрепи единствено фаворита си сред останалите участници.

Българите в държавите-участнички в първия полуфинал, както и в Италия и Франция, могат да подкрепят „Intelligent Music Project“ със SMS с текст „07“, изпратен до кратък номер, обявен предварително и валиден за всяка страна.

Вторият полуфинал е на 12 май (четвъртък) от 22:00 ч., а големият финал на конкурса започва в 22:00 ч. на 14 май.

Оказва се, че България попада в Топ 2 на най-успешните държави на конкурса за последните 6 години по общ брой получени точки във финала. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 г., а след нас са още 38 държави, сред които и такива с големи музикални индустрии като Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция. В класацията са взети предвид точките от финалите с българско участие от 2016 г.. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021-ва и 14-ото място на EQUINOX в Лисабон през 2018 година, пишат от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама