Големите кавички: „Харесваме руснаците, проблемът ни е Путин“

18:40, 10 май 22 / Големите кавички 25 1663 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Бюлетини, помия и Путин

Ние не говорим срещу руснаците. Искам да кажа, ние харесваме много руски музиканти, поети, хора от различни културни среди. Ние нямаме нищо против тях. Истинският ни проблем е с Путин. И мисля, че трябва да правим разлика между режима на Путин и традиционните приятелски отношения с руския народ.“ Това обяви премиерът Кирил Петков в интервю за румънската телевизия Digi 24 TV, излъчено на 9 май, във връзка с разделението в българското общество след началото на войната в Украйна.

„Ние виждаме два славянски народа, единият от които атакува другия. Това, което видях по време на визитата ми в Киев, бяха съборени жилищни сгради и играчки сред отломките - ужасяващи сцени на войната. Смятам, че всеки състрадателен българин би казал: „Не мога да толерирам това, няма как да наведа глава или да затворя очите си пред тези зверства“. Мисля, че ЕС каза ясно именно това, а ние говорим в един глас с Европа“, заявява българският премиер*.

 

Попитан защо българите и румънците се страхуват „да не ядосат Русия“, премиерът отговори, че не страхът трябва да е решаващият фактор във вземането на решения, а етиката и моралът. „Лично аз не харесвам начина, по който Путин решава какво да се прави не само в Украйна, но и в нашите две държави – че НАТО трябва да се оттегли и да не изгражда военни бази в Румъния и България. Звучи като някаква политика от 19-ти или 18-ти век, когато са се рисували карти на Европа на салфетка. Не го приемам и не трябва да се страхуваме“, отвърна Петков.

Според министър-председателя българите трябва да осъзнаят, че НАТО не е в България, а „България е НАТО“. 

*Българският министър-председател посети Румъния в края на април, където с колегата си Николае Чука обсъди темата с газа и възможностите за получаване на гориво по тръбата от съседната страна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама