Финландия с историческо решение: Поиска да влезе в НАТО 

13:07, 12 май 22 / Свят 25 1553 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Финландските власти обявиха днес, че са „за“ подаване на молба за членство в НАТО, с което проправят пътя за разширяване на Алианса на фона на войната в Украйна, предаде „Асошиейтед прес“.

Драматичният ход на Финландия беше обявен от президента Саули Нийнистьо и министър-председателя Сана Марин в съвместно изявление. Това означава, че Финландия почти сигурно ще поиска членство в НАТО, въпреки че остават няколко стъпки, преди да започне процесът на кандидатстване. Очаква се съседна Швеция да вземе решение за присъединяване към НАТО през следващите дни, допълва АП.

Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия. Кремъл предупреди за „военни и политически последици“, ако Швеция и Финландия решат да се присъединят към НАТО. Ако те подадат молба, ще има междинен период, който ще продължи от момента на подаване на молбата до момента, в който парламентите на всички 30 членове на НАТО я ратифицират.

„Сега, когато моментът за вземане на решение наближава, ние заявяваме единните си становища, също и за информация на парламентарните групи и партии“, заявиха Ниинистьо и Марин в общото изявление. „Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия“, посочват те, цитирани от offnews.bg.

Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз“, заявяват още те. „Финландия трябва незабавно да подаде молба за членство в НАТО. Надяваме се, че националните стъпки, които все още са необходими за вземането на това решение, ще бъдат предприети бързо през следващите няколко дни“.

Изявлението идва ден след като британският министър-председател Борис Джонсън посети Финландия и Швеция, за да подпише споразумение за военно сътрудничество. Обединеното кралство се ангажира да се притече на помощ на Швеция и Финландия, ако двете скандинавски държави бъдат нападнати.

През 2017 г. Швеция и Финландия се присъединиха към ръководените от Великобритания Съвместни експедиционни сили, които са предназначени да бъдат по-гъвкави и да реагират по-бързо от по-големия алианс на НАТО. Той използва стандартите и доктрината на НАТО, така че може да действа съвместно с НАТО, ООН или други многонационални коалиции. Напълно оперативни от 2018 г., силите са провели редица учения както самостоятелно, така и в сътрудничество с НАТО.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Финландия и Швеция обмислят дали да се откажат от историческия си неутралитет и да се присъединят към 30-членния НАТО, припомня АП.

Ако Финландия стане член на НАТО, това ще означава най-голямата промяна в политиката на скандинавската страна в областта на отбраната и сигурността от Втората световна война насам, когато тя води две загубени войни срещу Съветския съюз.

По време на Студената война Финландия не се присъедини към НАТО, за да не провокира Съветския съюз, а предпочете да остане неутрален буфер между Изтока и Запада, поддържайки добри отношения с Москва, както и със Съединените щати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс ще посрещне Финландия и Швеция - и двете страни имат силни и модерни армии - с отворени обятия и очаква процесът на присъединяване да бъде бърз и гладък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама