Превозвачите: Няма да пречим на матурата

16:05, 12 май 22 25 1377 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Превозвачите с позиция до медиите, ден след като образователният министър акад. Николай Денков ги призова да съобразят протеста си с матурата по български език и литература на 18 май. От министерството обявиха, че в телефонни разговори Денков лично е помолил лидерите на протестиращите превозвачи да не пречат на придвижването на учениците в този ден.

МОН с призив към превозвачите: На 18 май е матурата, съобразете се

„Протестът няма за цел и ще избегне по всякакъв начин възпрепятстването на движението и на пътуването на учениците до училище и на работещите до техните работни места. Ще бъдат предприети стъпки, за да се избегнат затруднения“, заявиха превозвачите.

Те изтъкнаха, че исканията им за облекчаване на цените са в интерес на всички българи, а правото им на протест е защитено от Конституцията, като това на образование и работа. Откликването на молбата на министъра пък определиха като „още един пример за това, че общи и добри решения се намират само с диалог“.

Превозвачите обявиха, че всички ще бъдат уведомени за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за транспорт.

„Продължаваме промяната, вратата е там“: Превозвачите пак на протест

Основните искания на бранша са за намаляване на акциза на горивата, премахване на биодобавката и срещу планираното разширяване на обхвата на тол системата и увеличение на таксите. Между превозвачите и управляващите има напрежение от дни. Въпреки срещите помежду им, до решение така и не се стигна. Те излязоха на голям протест на 10 май, като не бяха допуснати до жълтите павета, както планираха. С протеста си на 18 май от бранша се заканиха да спрат транспорта в цялата страна. 

18 май се очертава напрегнат ден - освен превозвачите, на протест излизат и работодателските организации. Те настояват за държавни компенсации заради високите цени на тока и горивата. Бизнесът подкрепи и исканията на превозвачите. Работодателите заявиха, че протестът им не е политически, но се заканиха да искат оставки, ако исканията им не бъдат удовлетворени. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама