България на първо място по украински бежанци с временна закрила

17:15, 12 май 22 25 1783 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България вече е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила. Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерския съвет. 

Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече са над 6 милиона. Пристигналите у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната. Регистрираните с временна закрила към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате, че вече приближаваме на 100% регистрирани по този аспект и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, уточни тя, цитирана от Нова телевизия.

От тях 52 000 са жени, а 40 658 – деца.

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците в обществото. Предвижда се до края на седмицата да бъде пусната специална дигитална платформа, която ще събира данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията, поясни Тошева.

След 31 май бежанците няма да се настаняват в хотели

На брифинга стана ясно още, че след 31 май бежанците няма да се настаняват в хотели. От Министерството на транспорта увериха, че е създадена организация за безпроблемното превозване на украинските граждани до центровете за настаняване. „Имаме готовност бежанците да бъдат извозени на групи, като първи ще са възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали. Няма да разделяме семейства”, увери зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева изказа благодарности към всички хотелиери, които са приютили бягащи от войната. В момента 63 000 граждани са настанени в общо 1204 места за подслон.

„YouGov“: За 44% от българите войната в Украйна е заради НАТО

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че до момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци. „За кратък период бяха обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР оказва активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване”, поясни той.

Министерството на образованието също се грижи за украинците, увери директорът на Дирекция „Приобщаващо образование“  Грета Ганчева. Тя обясни, че има ред, по който родителите могат да подават заявления в образователната система. Към момента 84 украински деца са записани в детски градини у нас. В българските училища учат 439 украинци. За тях е осигурено допълнително обучение по български език.

Свободни работни места 

Над 30 000 свободни работни места за български и украински граждани, заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост, са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“, обяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

Евробарометър: Българите най-слабо съчувстват на украинците

До момента служителите на бюрата по труда са консултирали над 20 000 украинци за възможностите да започнат работа у нас. Проведени са над 10 трудови борси в различни градове. Попълнени са и доброволни анкети за тяхната професионална компетентност. До момента около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа с трудов договор, съобщиха от социалното министерство. 

От понеделник в 72 точки стартираме изнесени работни пунктове, много от тях ще са в курортните комплекси. Целта е на желаещите да започнат работа български и украински граждани веднага да бъде предоставено свободно работно място с координати на работодател“, обясни Вълов. Той уточни, че 75% от заявилите работни места работодатели имат възможност да наемат персонал веднага, а 50% могат да предоставят постоянна заетост.

До момента еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци.   

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама