Издигнаха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на Съветската армия

20:44, 12 май 22 25 2738 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес в Княжевската градина срещу Паметника на Съветската армия има нов монумент. Скулптурата носи името „Викът на украинската майка“, а неин автор е Неделчо Костадинов. 

Пластиката е създадена преди близо два месеца, едва два дни след началото на войната. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Костадинов. 

Десетки хора станаха свидетели на поставянето на паметника. По думите на организаторите той се противопоставя на пъти в по-големия Паметник на Съветската армия. 

МВР е поело ангажимент към руското посолство да пази Паметника на Съветската армия

Актът цели да осъди действията на Русия в Украйна и жестокостта на войната. На мястото се провежда и импровизиран концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васко Кръпката, предаде Bulgaria On Air.

„Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е олицетворение на най-тъмната същност на нас, човеците! За живота, за смъртта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който днес трябва да направим за нашето бъдеще!“, написаха в съобщението си организаторите. 

От другата страна са се събрали противници на поставянето на скулптурата. Сред тях и депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

Поставянето на скулптурата предизвика бурни реакции в социалните мрежи, въпреки добрите намерения. Дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха негативни коментари, свързани с естетиката на скуплтурата. Някои дори я сравниха с „орк“ и „зомби“, пише dir.bg. Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци. Почитателите на творбата пък я сравняват с „Викът“ на Мунк и „Герника“ на Пикасо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Голяма глупост 21:40, 12 май 22

То ясно, че войната е зло, но и Украйна не е невинна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама