Зеленски е готов да разговаря с Путин, но без ултиматуми

08:18, 13 май 22 25 2043 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин и че трябва двете страни да постигнат споразумение, но без поставяне на ултиматуми. Зеленски каза в интервю пред италианската държавна телевизия RAI, че Украйна никога няма да признае Крим като част от Русия, която анексира тази част от Южна Украйна през 2014 г.

„Крим винаги е имал своя автономия и свой парламент, но в рамките на държавата Украйна“, посочи украинският държавен глава в интервюто, цитирано от БГНЕС.

Интервюиращият попита украинския лидер какво мисли за коментара на френския президент Еманюел Макрон, който предупреди да не се допуска унижение на Путин.

„Искаме руската армия да напусне нашата земя, ние не сме на руска земя", отговори Зеленски и допълни: „Няма да спасяваме лицето на Путин, като плащаме с нашата територия. Това би било несправедливо“.

В друг коментар президентът на Украйна изрази надежда за бъдещето. „Трябва да мислим за бъдещето на Русия. Аз, като президент на Украйна, казвам, че това са нашите съседи. Ще има други президенти и други поколения в Русия“, каза украинският президент.

Украйна съобщи, че е повредила руски военен кораб

Украинските сили заявиха, че са нанесли щети по модерен руски военнологистичен кораб в Черно море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на регионалната военна администрация на Одеса Сергий Братчук заяви в онлайн публикация, че „Всеволод Бобров“ е бил ударен край Змийския остров, намиращ се до морската граница между Украйна и Русия.

Той добави, че на борда на плавателния съд, един от най-новите в руския военноморски флот, е избухнал пожар.

Ройтерс не може да провери по независим начин тази информация. Руското министерство на отбраната не е коментирало случая.

Руски ракетни атаки срещу петролната рафинерия в Кременчук

Русия е извършила четири ракетни атаки срещу петролната рафинерия в град Кременчук в Полтавска област, съобщиха още от Киев. Президентът Володимир Зеленски обвини руските сили, че от началото на войната са разрушили над 100 болници и допълни:
 
„Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за всички по света и дори за тези, които все още поддържат връзки с нея, но тя все още няма смелостта да го признае. И се опитва да скрие истината зад ракетни и артилерийски удари“, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама