„Спасителните квоти за българска музика са за некадърници“

08:49, 13 май 22 / Политика 25 1593 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Популяризирането на българската музика в обществените медии беше обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Партия „Възраждане“ предлага законът да задължава БНР и БНТ 50% от музиката в ефира им да е българска. Подобни квоти има и в други европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Гърция.

След разгорещени спорове, повечето от участниците в заседанието на парламентарната комисия подкрепиха законова регламентация за повече българска музика. Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове, предаде bTV.

БНР и БНТ принципно съгласни за квотите

Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че БНР и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти. „По принцип смятам, че трябва да сме предпазливи с едно законодателно изменение, което с административни мерки регулира нещо, което е в сферата на изкуството. С тази уговорка отново заявявам, че Националното радио е склонно да подкрепи всяка една инициатива, която ще бъде в полза на българските артисти. Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена“, каза Митев, цитиран от БНР.

От думите на Даниел Спасов от БНТ пък стана ясно, че процентите за присъствие на българска музика в националната телевизия достигат над 65% през последните месеци.

По време на заседанието стана ясно, че обществените медии като цяло са съгласни да има квоти, стига да бъдат съобразени със спецификата на различните програми и часовите пояси на излъчване.

„Спасителните квоти са за некадърници“

Спасителните квоти са за некадърници. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно. Да гласуваме да има стимул за българския фолклор, защото той е истински и автентичен“, заяви по време на дебатите народният представител от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Според него, ако има истинска и стойността българска музика в огромната ѝ част, тя е правена преди десетилетия. А съвременната българска музика трябва сама да си намери път към пазара.

Той заяви, че на последния протест на „Възраждане“ е свирел химна на Кирил и Методий, без никой да е поискал разрешение да го ползва. На предишни протести на партията пък е ползвана песен на Емил Димитров също незаконно. След което каза на представителите на естрадата, че от „Възраждане“ ги използват, за да си прокарат законопроекта.

Певци се обидиха от думите Ицо Хазарта

На заседанието на комисията присъстваха представители на музикалните среди – Йорданка Христова, Катя и Здравко от дует „Ритон“, Милена Славова, Ценко Минкин, Иван Тенев и др.

Думите на Христо Петров вбесиха певците и добрият тон в обсъждането премина във взаимни обвинения, а напускането на Петров на залата още повече ги ядоса, предаде „Дневник“.

След него и Мирослава Петрова от „Продължаваме Промяната“ заяви, че творците трябва да са защитници на свободата, а не на квотата

Въпреки приповдигнатия тон и взаимните обвинения по време на обсъждането, в крайна сметка всички се съгласиха, че такъв законопроект трябва да бъде обсъден и приет, но след по-прецизна формулировка и ползотворни дебати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама