ИТН готви промени в правилата за референдумите

13:15, 13 май 22 / Политика 25 1791 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми.

От парламентарната група обявиха, че ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации, която да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите.

Председателят на комисията за взаимодействие с гражданското общество Станислав Балабанов напомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради референдума от 2016-а година, свикан от „Шоуто на Слави“.



„Ще направим правилата така, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси“, каза Балаванов, цитиран от БНР.

Заместник-председателят на НС Ива Митева добави, че в ИТН са обсъждали да се проведе референдум за и против военната помощ за Украйна.

„Който и да беше инициирал този референдум - дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям“, обясни тя.

ИТН подготвя и промени в Закона за политическите партии, с който отново да се опитат да прокарат идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на глас и отмяна на безвъзмездното ползване на имоти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:44, 13 май 22

Референдум не се прави с неук, прост и тъп гласоподавател, особено по професионални теми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама