„Пансион за терористи“: Турция против членството на Финландция и Швеция в НАТО

15:53, 13 май 22 / Свят 25 2456 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма „положително мнение“ за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини скандинавските страни, че укриват забранени кюрдски бойци.

„Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации“, заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.

Според него бившите управници на Турция „са направили грешка“, като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос“, каза той.

Финландия с историческо решение: Поиска да влезе в НАТО 

Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).

След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към Алианса.

Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама