Най-добрите храни за закуска, които забавят стареенето на кожата

16:00, 14 май 22 / Любопитно 25 1672 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки че стареенето е неизбежна част от живота, има много неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на дълбоки и фини линии и бръчки и да поддържате младежкия вид на кожата си. Разбира се, можете да похарчите пари за качествени продукти за грижа за кожата, които съдържат здравословни съставки. Но е важно да приемате правилните храни, за да сте сияйни отвътре навън.

Изследванията показват, че някои хранителни вещества могат да помогнат за регенериране на кожните клетки, да намалят бръчките и да предпазят кожата от вредните UV лъчи“, казва Мелиса Митри, диетолог в Zenmaster Wellness Centre. „Някои от тях включват витамин С, омега-3 мазнини, които имат противовъзпалителни свойства, и витамин D. Накратко, за да запазите кожата си гладка и еластична, диетолозите съветват да си създадете някои навици за закуска“, пише „Eat This, Not That“.

Сандвичите незаслужено се смятат за вредни

Чаша вода

Преди да си налеете чаша чай или кафе, опитайте да изпиете чаша вода. Сара Чатфийлд, регистриран диетолог и водещ на предаването Health Canal, отбелязва, че избягването на дехидратацията може да окаже огромно влияние върху външния вид на кожата ви. Пиенето на вода не само помага за изхвърляне на токсините от организма, но и за поддържане на еластичността на кожата. С напредването на възрастта кожата ни започва да увисва и да се набръчква, отчасти защото губи своята еластичност.

Не можете да пиете обикновена вода? Чатфийлд предлага да добавите малко сок от лайм или лимон, за да подобрите вкуса ѝ. Като допълнителен бонус тези цитрусови плодове ще осигурят на организма ви доза витамин С, който също подобрява състоянието на кожата.

Авокадото

Опитайте да гарнирате сандвич с яйце, препечен хляб или омлет с тофу с резени авокадо. Според Митри този плод с кремообразна месеста част е богат на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за предпазване на кожата от преждевременно стареене. Освен това тези мастни киселини помагат за намаляване на възпаленията и за увеличаване на хидратацията на кожата. Една от основните причини за преждевременно стареене е увреждането от слънцето, а проучванията показват, че добавянето на омега-3 към храната може да намали чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Освен това проучванията показват, че допълването на менюто с храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, може да намали риска от развитие на рак на кожата и да бъде полезно при лечение на псориазис, атопичен дерматит и акне.

Плодовете

Независимо дали става дума за половин грейпфрут с яйце или няколко плода в десерт с кисело мляко, добавянето на плодове към закуската е един от най-разумните начини да запазите кожата си здрава с напредването на възрастта. Защо? Първо, плодовете са богати на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевата светлина, казва регистрираният диетолог Джанет Колман, основател на онлайн ресурса „The Consumer Mag“.

„Плодовете с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, киви, пъпеш или манго, могат да бъдат особено полезни, тъй като по-високите нива на витамин С се свързват с намаляване на признаците на стареене на кожата“, казва Колман.

Регистрираният диетолог Тиана Глоувър добавя, че витамин С може да помогне за увеличаване на производството на колаген в организма, като по този начин спомага за поддържане на еластичността на кожата с напредването на възрастта.

Зеленчуците също съдържат витамин С, а именно сладките чушки, доматите и броколите, които Колман предлага да се добавят към омлетите, за да осигурят допълнителна защита на кожата.

Кои са любимите ястия на световните лидери?

Овесените ядки

Джанет Колман препоръчва да започвате деня си с внушителна порция овесени ядки - отчасти защото тази пълнозърнеста храна съдържа бета-глюкан - вид разтворими фибри, които подпомагат заздравяването на кожата и забавят процеса на стареене. Преглед от 2014 г., публикуван в списанието „Phytotherapy Research Review“, установява, че бета-глюканите имат много свойства, които подпомагат регенерацията на кожата, включително възстановяването на имунните клетки на кожата, клетките, произвеждащи колаген, премахването на бръчките и укрепването на кожната бариера, за да се предпази от вредното въздействие на околната среда.

За да извлечете още повече ползи за кожата от омега-3 мастните киселини, опитайте да добавите малко орехи или ленено семе към купичка овесени ядки.

Яйца на закуска

Закуската с яйца сутрин - омлет, поширани или твърдо сварени - е чудесен начин да поддържате кожата в отлична форма.

Яйцата съдържат висококачествени протеини, както и витамин D, който доказано помага за поддържането на здрава кожа“, казва Мелиса Митри. „Като включите в храни, съдържащи витамин D, можете да защитите кожата си от вредното въздействие на слънчевите лъчи, като по този начин намалите вероятността от поява на бръчки. Нещо повече, едно проучване установява, че хората с по-ниски нива на витамин D в кръвта са „биологично по-възрастни“ от тези с нормални нива“.

Зърнени храни, обогатени с витамини и минерали

Когато става въпрос за храни за закуска, зърнените храни имат лоша репутация. Но според Джанет Колман, ако изберете зърнени храни, обогатени с витамини и минерали, направени от пълнозърнести храни с минимално количество добавена захар, ще получите здравословна доза витамин В2 и цинк, които са много полезни за кожата.

„Тези хранителни вещества помагат за намаляване на фините линии и бръчките, като стимулират производството на колаген и стягат кожата“, обяснява тя.

Освен това млякото, което се излива в зърнената закуска, е богато на витамин D, който предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама