Г-7 няма да признае граници, налагани от Русия

18:43, 14 май 22 / Свят 25 1386 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна и с доставки на оръжие, ако се наложи години наред. Това пише в заключителната декларация, която участничките във форумa в германския град Вайсенхаус приеха днес.

Ще продължим военната и отбранителна помощ за Украйна толкова дълго, колкото е небоходимо“, пише в текста на декларацията.

„Войната срещу Украйна не е провокирана от нищо и нарушава всички международни закони“, декларираха още страните от Г-7. „Украйна има правото да се защити. Страните от Г-7 никога няма да признаят нови, налагани от Русия граници“.

На срещата участваха и външните министри на Украйна и Молдова. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова колегите си да подкрепят страната му с тежко оръжие и с нови санкции срещу Русия. „Само солидарност не ни помага“, заяви той. 

Борбата срещу глобалната криза, предизвикана от Русия, ще трае дълго време“, предупреди и домакинът на срещата – външната министърка на Германия Аналена Бербок.

Страните от Г-7 настояха Русия незабавно да свали блокадата върху износа на украинско жито. 25 милиона тона реколта не могат да бъдат експортирани и страните от Близкия Изток и Африка са застрашени от глад. Войната е причина и за рекордното повишаване на цените на енергията, което увеличава бедността в света.

Цените ще затруднят и хуманитарните организации, които се опитват дa помагат на хората в нужда в целия свят. Германия председателствa в момента Г-7. Другата седмица ще събере на среща финансовите министри от формата. На 26 юни пък в Германия пристигат държавните ръководители на страните от Г-7, пише „Клуб Z“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама