Лавров: Западът ни обяви хибридна война, последиците ще бъдат усетени от всички

10:15, 15 май 22 25 1909 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че Западът е обявил „тотална хибридна война“ срещу Русия и е трудно да се предскаже колко дълго би продължила тя.

„Колективният Запад ни е обявил тотална хибридна война и е трудно да се предскаже колко дълго ще продължи всичко това, но е ясно, че последиците ще бъдат усетени от всички, без изключение“, каза Лавров.

Шолц: Без мир санкциите за Русия няма да паднат

В реч на 80-ия ден от руското нахлуване в Украйна руският външен министър изтъкна множеството западни санкции срещу Москва и за пореден път се опита да представи Русия като мишена, а не като извършител на агресия, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Клуб Z“.

„Направихме всичко, за да избегнем пряк сблъсък, но сега, когато предизвикателството е отправено, ние, разбира се, го приемаме. Санкциите не са нещо странно за нас: те почти винаги са били тук под една или друга форма“, заяви той.

Лавров отбеляза, че опитите на Запада да изолира Русия са обречени на провал, и изтъкна важността на отношенията на Москва с Китай, Индия, Алжир и страните от Залива.

Украйна най-вероятно печели битката за Харков

Сенатори от САЩ се срещнаха със Зеленски в Киев

Междувременно лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл посети Киев и се срещна с президента на Украйна Володмир Зеленски. Посещението е силен сигнал за подкрепа за Украйна от Конгреса на САЩ и американския народ, каза Зеленски след срещата.

В делегацията бяха и сенаторите Сюзан Колинс, Джон Барасо и Джон Корнин. Посещението не беше обявено предварително от съображения за сигурност.

Пътуването на американските сенатори до Киев се проведе на фона на забавяне в одобряването на нов пакет военна помощ за Украйна от Сената на САЩ. Повод за това е искането на сенатор Ранд Пол в закона да бъде включен специален механизъм за контрол на харченето на парите, пише „Свободна Европа“.

Пакетът на стойност 40 млрд. долара обаче има подкрепата и на двете партии в американския Сенат и се очаква да бъде приет скоро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама