Ад в „Азовстал“, Русия хвърля фосфорни бомби

12:38, 15 май 22 25 2695 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път руските нашественици хвърлят фосфорни или запалителни бомби върху „Азовстал“ в Мариупол. Това съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко, цитиран от УНИАН.

Лавров: Западът ни обяви хибридна война, последиците ще бъдат усетени от всички

Адът слезе на земята, в „Азовстал“. Невероятно е как нашите защитници се държат. Вчера окупаторите за първи път използваха запалителни или фосфорни бомби срещу защитниците на Мариупол (заключението ще оставим на специалистите)“, каза Андрюшченко.

Според него окупаторите твърдят, че са използвали запалителни снаряди 9M22C с термитни слоеве. Температурата на горене е около 2-2 500 градуса по Целзий. Изгарянето е почти невъзможно да се спре.

Фосфорните бомби са боеприпаси, които са забранени с международни договори. Взривена на правилната височина, бомбата засяга площ от 100-200 квадратни метра, покривайки всичко наоколо с огън. Веднъж попаднали върху човешкото тяло, частици горяща шлака и фосфор залепват и карбонизират органичните тъкани

Както съобщава УНИАН, след евакуацията на цивилните от катакомбите на „Азовстал“ в Мариупол, руските войски не са спрели опитите си да превземат завода, който се защитава от украински войници. Окупаторите нанасят ракетни и бомбени удари по територията на завода и използват артилерия и танкове.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски са привлечени влиятелни посредници и държави, които да спасят украинските военнослужещи, разположени в „Азовстал“. Генералният щаб на украинските въоръжени сили заявява, че операцията по деблокирането на централата ще изисква значителни усилия и голям брой военнослужещи, пише offnews.bg.

Припомняме, че на 11 май вицепремиерът Ирина Верешчук заяви, че „Азовстал“ може би има още около хиляда бойци, половината от които са тежко ранени. На 12 май тя заяви, че в момента се водят преговори за освобождаването само на 38 тежко ранени бойци. На 13 май пък Зеленски заяви, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждането на украинските бойци от завода „Азовстал“, за да разговаря за това с руския президент Владимир Путин. Става дума за спасяването на живите и изнасянето на телата на мъртвите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Edwardsoops 12:37, 13 юли 22

Счетчики для дома, в интернет магазине еврогаз
в Москве. Счетчики по низким ценам, оригинальный товар.
Приборы для измерения газа для бизнеса в большом ассортименте.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама