България преговаря за свързване към газовата мрежа на Турция

13:49, 15 май 22 25 1624 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи за БНТ изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той посрещна днес депутати от енергийната комисия към парламента в Чирен. Въпреки намерението за изнесено заседание на комисията в Чирен, до такова не се стигна, тъй като много народни представители не откликнаха на поканата.

Петков разпореди пълна проверка на „Балкански поток“ заради Путин

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз заяви, че компанията е готова да напълни газохранилището до края на лятото и есента. „Към настоящият момент - в хранилището има над 113 млн. куб. м природен газ, което представлява около 21% от техническия капацитет за съхранение. За този период от годината това е един нормален обем. В сравнение с миналата година - това е с около 6% повече газ в хранилището. Приключи добивния сезон, в момента сме в период на нагнетяване и на дневна база се нагнетяват около 1 милион куб. м. природен газ“, посочи шефът на „Булгартрансгаз“.

Петков: Пристигат два кораба с втечнен газ от САЩ

По думите му при нужда хранилището може да заработи и през лятото, но в момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план, така че тръбата да бъде завършена в срок“, каза още Малинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама