Почина известният български илюзионист Астор

15:17, 15 май 22 25 5158 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Почина известният български илюзионист Астор. Тъжната вест съобщи неговият близък приятел Игор Марковски във Facebook. „За съжаление това не е поредната илюзия на Астор...“, написа той. По негова информация за bTV през последните месеци магът е имал здравословни проблеми.

Антраник Шаварш Арабаджиян, по-известен под артистичния си псевдоним Астор, е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.

Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил. На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас. В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити.

Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г. Също така е собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“.

Екипът на Topnovini.bg изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите на Астор! Светъл да бъде пътят му!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама