Kомпенсират бизнеса с 80% за изразходван ток над 200 лв. на мегават

12:19, 16 май 22 25 1436 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерски съвет и организацията на работодателите са постигнали консенсус по приемането на мерки относно компенсации за цената на тока за бизнеса. „Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около идеята за реални компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно“, заяви премиерът Кирил Петров.

Всичко над 200 лв. на мегават изразходван ток от бизнеса ще бъде компенсирано с 80% от държавата, гласи една от мерките.

Правителството се договори, че цените за април и за май месец за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата.

По думи на Петков азерският газ ще потече в  пълните си количества от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена връзката. „Разбрахме се, че заедно с бизнеса и профсъюзите да работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание. Той трябва да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са месечни“, каза Петков.

Премиерът съобщи, че се работи върху дългосрочен план, чрез който всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще му бъдат разходите му за енергия, пише bTV.

Ще се изготвя доклад за въздействието от приемането на еврото

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – правителството подсигури необходимите количества както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама