Украински войници излязоха с бял флаг от „Азовстал“

17:05, 16 май 22 25 4613 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че е постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в „Азовстал“, за евакуация на ранените.

Въведен е режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, по който ранените украински войници се отвеждат в болницата в Новоазовск, която е под контрол на ДНР. Украинската страна не е коментирала съобщението на руските военни. 

Ад в „Азовстал“, Русия хвърля фосфорни бомби

Тази сутрин се появи информация, че група от десетина украински военни с бяло знаме е влязла в контакт с руските части. Това обясни и основателят на батальон „Изток“ Александр Ходаковский: „Група парламентаристи от вражеската страна, които напуснаха завода сутринта с бели знамена, и контрагрупа от наша страна определиха маршрута за извеждане на ранените. Противникът започна да разчиства развалините, ние наблюдаваме и не се намесваме“, съобщи Ходаковски.

По непотвърдена информация, група от 51 ранени войници е изкарана от развалините на завода. Руснаците не са се съгласили те да бъдат евакуирани в трета страна. Те ще бъдат хранени, лекувани и ще им бъде присвоен или статут на пленници, или статут на военнопрестъпници, пише „Сега“.

Припомняме, че вчера за първи път руските нашественици зпочнаха да хвърлят фосфорни или запалителни бомби върху „Азовстал“ в Мариупол. 

В същото време на 11 май вицепремиерът Ирина Верешчук заяви, че „Азовстал“ може би има още около хиляда бойци, половината от които са тежко ранени. А на 12 май тя заяви, че в момента се водят преговори за освобождаването само на 38 тежко ранени бойци. Ден по-късно украинският президент Влодимир Зеленски заяви, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждането на украинските бойци от завода „Азовстал“, за да разговаря за това с руския президент Владимир Путин. Става дума за спасяването на живите и изнасянето на телата на мъртвите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама