Ръст на пенсиите и още…: ПП с 14 мерки срещу кризата

20:57, 16 май 22 / Политика 25 958 Шрифт:
Василена Йорданова

„Продължаваме Промяната” обяви пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за справяне с кризата. Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка, обяви на брифинг в парламента Андрей Гюров.

Мерките ще подпомогнат най-уязвимите групи от хорапенсионерите, хората с най-ниски доходи, както и бизнесът, заяви Гюров, цитиран от Нова телевизия. Няколко часа по-рано управляващите обещаха компенсации за бизнеса за тока и газа за май и юни за близо 1 млрд. лв.

Пред медиите от партията представиха 8 от мерките, а пълният пакет ще бъде обсъден по време на коалиционния съвет утре вечер, когато се очаква и крайната концепция за антикризисен пакет. Ето какво предлагат от ПП на своите партньори в управлението:

Сериозно увеличение на пенсиите. От първи юли тази година минималната пенсия да стане от 370 на 450 лв., което е ръст от 21.6%.

Също от 1 юли максималната пенсия да се обвърже с максималния осигурителен праг и да достигне 3400 лв. при 1500 лв. в момента.

От 1 октомври от „Продължаваме Промяната” искат да се направи преизчисление на пенсиите на база на промяна на швейцарското правило, което предвижда 50% от увеличението на инфлацията и 50% от увеличението на осигурителния доход.

За работещите родители се предвижда увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца. Допълнителна мярка е възможността тези средства да се ползват на тримесечна база.

Отстъпка от 25 стотинки на литър за до 50 л. месечно за всички видове горива. Което грубо се равнява на спестяване на 12.5 лв. Предложени са няколко различни варианта за осигуряване на отстъпката, а конкретният механизъм ще бъде избран от Министерството на финансите.

Намаляване на ДДС на парното и топлата вода, така че използващите централно отопление да усетят разликата в сметките.

Увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

Освобождаване от акцизи на електричество и природен газ, които се използват за моторно гориво.

Проблемът на всички тези идеи обаче е, че колкото и да звучат добре, са проинфлационни и ще доведат до още по-висока инфлация, пише „Капитал“. Към март тя е 12.4%, но очакванията са да продължи да расте и през следващите месеци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама