Три протеста блокираха София

17:23, 18 май 22 25 1706 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Три протестни шествия блокираха София днес, което наложи промени в движението в столицата. Това да затрудни трафика и да доведе до закъснения в градския транспорт. 

Протест на транспортните синдикати

Точно в 08.00 часа започна блокадата на ключови места в София. Първи недоволството си изразиха служителите на градския транспорт, които се събраха на три ключови кръстовища в столицата - „Петте кьошета, „Лъвов мост“ и Сточна гара, откъдето тръгнаха на шествие до Министерството на финансите и Министерски съвет.

Протестът предизвика сериозни задръствания и затруднения в работата на градския транспорт, въпреки че в стачните действия се включиха само служители, които в момента не са на работа.

Причина за недоволството  е финансовият упадък на столичния градски транспорт. Работниците в столичния градски транспорт настояват държавата да дофинансира сектора и да компенсира загубите заради повишените цени на природния газ и на електроенергията. 

Протест на таксиметровите шофьори

Вторият протест, който се проведе в София, е на Националния таксиметров синдикат. Причината за тяхното недоволство са високите цени на горивата и невъзможността, според тях, да реализират каквато и да е печалба. 

Началният час на събитието бе 9.00 ч., а сборният пункт - Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“.  

След това се отправиха на автошествие към центъра на София като блокираха за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и НДК. Крайната им точка е площад „Независимост“, където продължиха протеста си пред сградата на Министерския съвет.

Протест на превозвачите

Третият протест беше този на товарните и автобусни превозвачи. Те се събраха на три места в столицата -  бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Царица Йоанна“ преди тунела в кв. „Люлин“, откъдето се насочиха към Министерския съвет.

Шествия има също в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, както и по гранични пунктове. Временно бяха преустановени извънградските превози в редица области.

Исканията на превозвачите към управляващите остават непроменени - одит на ТОЛ системата, разширение на обхвата за субсидиране - да бъдат включени и нерентабилните автобусни линии. Във вторник от бранша възстановиха диалога с властта, но обявиха, че предлаганите мерки за намаляване цените на горивата не са достатъчни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Тези са 19:54, 18 май 22

Герберастки подлоги.

2 Анонимен 18:11, 17 юни 22

Вижте си датата на публикацията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама