Парите за „Хемус“ са отивали в Банкя

10:19, 18 май 22 / Политика 25 2116 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има свидетелски показания, че парите, отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“, са отивали в посока Банкя. Това казва вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за Mediapool. Министърът каза, че пази свидетелското показание в една от службите и ще го покаже, когато му дойде времето.

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че по делото за аферата „Хемус“ са събрани доказателства за пране на пари от „хора на високи държавни позиции“.

„Тук има безспорни факти - петдесет и три-четири пъти е подхождано по този начин, теглене на пари в кеш, милион, милион и двеста (…) Когато има едно управление на държавата 10-12 години, то в един момент вероятно започва да си въобразява, че ще бъде вечно и започват да правят груби грешки“, коментира той.

По думите му ходът на разследването много притеснява някои политически среди, защото ако прокуратурата работеше като нормална европейска институция, по този случай ще се стигне до разместванията в българския парламент за броени дни. В случая обаче се тъпче на едно място или дори връщаме назад.

Борисов е майстор в правенето на жертва

Рашков коментира и ареста на бившия премиер Бойко Борисов,  като отбеляза, че лидерът на ГЕРБ „е майстор в това да се представя като пострадал“. Той посочи, че случаят касае не политически, а криминални прояви, които подлежат на изясняване в едно разследване. „Никой уважаващ себе си юрист не може да каже, че някой е виновен предварително, но може да каже, че има данни, от които може да се направи извод, който ще проверяват и прокуратурата, и съдът. Но ние можем с голяма убеденост да кажем, че някой човек е участвал в престъпна схема“, коментира вътрешният министър.

Рашков разкритикува действията на прокуратурата и съда по случая. По думите му държавното обвинение е твърде ангажирано политически и се опитва да омаловажи действията на МВР, а в решението на съда личало тенденциозност и непознаване на материалите.

„Ние не сме свикнали да наблюдаваме високопоставени политически и държавни дейци да дават показание. Ние смятаме, че те са недосегаеми, че не могат да бъдат разпитвани и за голяма част от нашето общество изглежда необичайно. Във всяка цивилизована страна обаче подобно отношение липсва“, коментира вътрешният министър.

Според него днес няма да се стигне до отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, въпреки че се е доказало, че не може да остане на поста, защото ръководи прокуратурата политически пристрастно.

Аз с президента конфликт нямам

Рашков обяви, че няма конфликт с президента Румен Радев. Според него такъв няма и между правителството и държавния глава, по-скоро става въпрос за различни становища. По думите му въпросът за изпращането на военнотехническа подкрепа за Украйна няма да свали правителството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама