ООН предупреди, че ни чака световен глад

12:48, 19 май 22 25 2012 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Масов световен глад, който ще продължи години, заплашва света, ако Москва продължава да блокира износа на зърно от Украйна. Заради войната на Русия срещу Киев нарастващата световна продоволствена криза остава извън контрол. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Има ли пилот в самолета на Путин? 

Той заяви, че е в „интензивни контакти“ с Русия и други страни в надежда да бъде постигнато споразумение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, както и за неограничен достъп до световните пазари на руски храни и изкуствени торове, предаде АП.

На министерска среща в ООН вчера, посветена на кризата с доставките на храни, задълбочила се заради войната в Украйна, Гутериш каза, че „предстои да бъде извървян много път“ до преодоляването на кризата.

Генералният секретар на ООН добави, че е необходима добрата воля на всички страни за постигането на „пакетно споразумение“ по въпроса, но не навлезе в подробности, защото „публични изявления“ може да подкопята шансовете за успех.

Според Гутериш глобалните нива на глада са достигнали „нов връх“, като сега над 500 000 души в света гладуват, а 276 милиона са изложени на несигурен достъп до храни.

Украйна и Русия заедно произвеждат близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ и трето място по добив на калиев карбонат, основна съставка за изкуствените торове.

Генералният секретар изказа мнение, че няма да има „ефективно решение“ за хранителната криза в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за световните пазари. Заради руското нашествие в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за много развиващи се страни.

Пред министрите от страните от ООН Гутариш разказа, че при посещението си наскоро в африканския региона Сахел е видял семейства, които не знаят откъде да намерят храна за следващия ден. 

Германия обвини Русия, че използва глада като оръжие във войната

Външният министър на Германия Аналена Бербок обвини Русия, че блокира износа на зърно от Украйна и го използва като оръжие във войната, предаде ДПА, цитирана от „Мediapool“.

Русия води тази война (с Украйна) с едно друго ужасно и могъщо оръжие: глад и лишения. Като блокира украинските пристанища, унищожава силози, шосета и железни пътища. Русия е започнала зърнена война, предизвиквайки глобална хранителна криза“, каза Бербок на министерска среща в централата на ООН в Ню Йоркв сряда.

Според нея това става, когато „милиони вече са заплашени от глад, особено в Близкия изток и Африка“ заради последиците от промените в климата, ковид пандемията и въоръжените конфликти в техните региони.

По данни на германското правителство руската армия е блокирала износа на 20 милиона тона зърно, предимно за страни от Северна Африка и Азия. Повечето от зърното е на пристанището в Одеса.

Украйна е сред водещите производители на зърно в света.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама