„Игра на тронове“ за смяната на КЗК започна

16:05, 19 май 22 / Политика 25 1424 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Желанието на управляващите да подменят състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да увеличат изискванията за заемане на постовете в регулатора, изправи на нокти ГЕРБ и ДПС.

Двете опозиционни в момента партии дадоха сериозен отпор при гледането днес на първо четене на законопроекта, довел до дебат от близо два часа и половина, като основната „ос“, по която се движиха е, че правителството искало да овладее комисията, известна иначе с някои доста спорни антимонополни решения, както и с още едно спорно такова - че сама си поиска и получи от бившата власт удължаване на мандатите с още две години и така петимата от КЗК запазиха позициите си.

„Награда за цялостно творчество“: Направиха ли КЗК несменяема?

Какво предвиждат промените?

С проекта за „ремонт“ на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) се предлага мандатите на членовете на комисията да бъдат намалени от сегашните 7 години на 5 години, както бе преди бившите управляващи да решат да ги удължат. Сегашният състав на комисията трябваше да действа до 2021 г., но с подкрепата на правителството на ГЕРБ и „патриотите“ бе удължен на практика до 2023 г. Без тази поправка КЗК трябваше да е с нов състав - заради забраната в закона за последователност в мандатите.

Групата депутати от 4-те управляващи формации предлага още 7-членният състав на КЗК да се състои вече не само от председател, един заместник и петима членове, а да има двама заместници и четирима редови членове. Увеличават и изискванията за заемане на тези длъжности в може би един от най-важните регулатори в страната. Членовете на комисията вече ще трябва да имат образователна степен „магистър“, като законът сега допуска „бакалавър“. Предлага се още в едномесечен срок от приемането на изменението в закона, да се стартира процедура по подмяна на сегашния състав на КЗК. И именно последното разтревожи ГЕРБ и ДПС.

Търговските вериги против новите „свръхрегулации“ на КЗК

Тревогите на ГЕРБ и ДПС

„Акапелно“ представители и на двете партии опитаха като за начало да се обърнат към „Има такъв народ“ (ИТН) с намек да бойкотира коалицията, като не подкрепи закона. Намекът бе: „ще стане като с БНТ, когато партньорите бламираха кандидата ви за гуверньор Любомир Каримански“. 

„Дайте да си оставим мандатите да си текат, условията за смяна да се спазят. Бизнесът има нужда да знае, че не след всяко ново мнозинство, не след всеки избори, ще постъпват промени в регулаторите. Че няма да бъдат люшкани според една или друга политическа воля. Да не говорим, че елементът със завишаването на критериите, не е завишаване на критериите, а е отваряне на вратата за хора, така да се каже, вече набелязани за тези постове“, подхвана Йордан Цонев от ДПС. Недоумявам защо ИТН се е съгласила да подкрепи този законопроект, при положение че една достойна кандидатура за регулаторите беше разиграна като цирк от вашите коалиционни партньори“, допълни още той. 

Александър Иванов от ГЕРБ също застана зад мнението на Цонев и обяви, че целта била регулаторът да се превърне в тясно партиен орган. Също като него той на няколко пъти призова парламентът да остави сегашния състав да си работи спокойно, защото имал още година мандат. Да не споменаваме злополучния ви опит с БНБ. Сега ако ще са същите караници и извиване на ръце, по-добре оставете мандата“, обяви също като Цонев депутатът от ГЕРБ. В същия дух се изказа и колежката му Десислава Трифонова: Това е лов на вещици. Неслучайно слагате и двама зам.-председатели, за да задоволите квотния си принцип - един десен и един ляв. Искаме да видим битката - да не стане като с БНБ“.

Един от вносителите на проекта - Мартин Димитров от „Демократична България“ опита да обясни как сегашният състав не си върши работата: „Когато в закона пише, че нямаш право да ги издигаш веднага за нов мандат и да го заобиколиш това, го удължаваш с две години, извинявайте, ама аз ако имах общо с подобна тема, щеше да ми е направо неудобно“. 

За 2020 г. - една проверка са извършили тези хора за претърсване и изземване на място. Ама те хората си казват - имаше COVID. Да, ама имаше COVID и за НАП, за КЗП и те извършиха хиляди проверки. Как да ги хванеш тия картели, ако не правиш проверки. Освен ако сами не се предадат: „Добър ден, ние сме картел, хванете ни“. Истината е следната - недостатъчната активност означава, че има нужда да се работи по силен орган по защита на конкуренцията,“ отбеляза той и посочи още, че от Комисията заявявали, че не можели да се занимават с цени, понеже нямали такава компетентност и сравни как действат редица регулатори в Европа по отношение на цените на горивата, например - за разлика от нашия.

„Комисия за защита на картелите

Оказа се, завоалираните послания на ГЕРБ и ДПС към ИТН са били безплодни, защото председателят на групата на ИТН обяви, че с прости думи ситуацията в КЗК трябва да се обясни така: бившите управляващи и подкрепящите ги са превърнали Комисията за защита на конкуренцията в Комисия за защита на картелите и сега виели защо махате нашите хора, които покровителстват нашите картели“.

Но най-голямо впечатление направи изказването на депутата от „Продължаваме промяната“ Александър Ракшиев, който изхождайки от опита си в бизнеса разказа как се говори с потенциален чуждестранен инвеститор, в т.ч. ако е от САЩ и те попита от къде си, да отговориш „Европа“, не „България“. А какво проверява един инвеститор - публичната информация за антимонополния регулатор.

Какво ще види в медиите за КЗК един инвеститор? 2018 г. - блокажът за ЧЕЗ - лошо мотивиран. После пак ще чете за този казус - през 2022 г. - че фирмата е осъдила КЗК. Ще прочете и за сделката за „Нова броудкастинг груп“ - ще види, че един чешки милиардер е искал да купи групата, а КЗК му отказва - пак с незадоволителни мотиви. После ще види че няколко месеца по-късно сделката се осъществява и купувачът е български бизнесмен, близък до властта. И какво ще си каже бизнесменът? „А, тук има политически риск“. Което означава, че при равни условия с други страни, той няма да инвестира в България“, изброи само част от спорните решения на КЗК за изминалите години Ракшиев и призова да се оправи репутацията на регулатора, „за да може някой ден хората, които работят това, което аз работех преди, да не се притесняват да казват от къде са“.

Радомир Чолаков от ГЕРБ реши да опонира,като каза, че фирмите при вътрешните си проучвания нямали проблем с корупцията в съответната страна, което предизвика присмех в залата. И допълни, че оценявали именно политическия риск - това, което правели сега управляващите със смяната на регулатора. Сега вие чегъртате, после ние ще чегъртаме“, подхвърли той

После опозицията смени тактиката - вече заговори за избора на нов състав на КЕВР - една от първите рокади на правителството. „Сменихте председателя на КЕВР Иван Иванов. Защо? Защото на 31 март ЕРП-тата внесоха исканията си (за нови цени на тока). Практиката е в началото на април да се публикуват исканията. Сега сме май. Знаете ли защо ги крият - защото са поискали по 100% увеличение на тока, парното и политически зависимият регулатор крие информацията от обществото“, обяви Делян Добрев от ГЕРБ. Имаше изказвания и след Добрев, че енергийният регулатор е бил превърнат в политически орган. 

Крум Зарков от БСП пък върна дебата по темата „КЗК“, припомняйки как е станало удължаването на мандатите. „Тогава на всички беше ясно, че се прави промяна, за да останат на поста тези хора. Обида е за интелекта на хората, които ни слушат - толкова беше очевидно. „Игра на тронове“ в българската политика често се превръща в игра на мандати. Може да се замеряте до утре в коя държава как е уреден устройствено самият орган - това си е работа на държавите. Но изискването е да е ефективен и независим, а такъв ли е в България - това е риторичен въпрос“, посочи Зарков.

И темата пак се завъртя около КЕВР:Г-н Зарков, независима ли е КЕВР? Това беше първата стъпка на новото мнозинство. Въпросът ми, за съжаление, е риторичен, но ви го задавам“, „удари едно рамо“ на ГЕРБ Йордан Цонев. И получи в отговор: Независима ли е КЕВР, може да се зададе този въпрос към всеки един регулатор. Но това което е сигурно е, че когато беше направена промяната от 5 на 7 години, нямаше общо с никаква независимост“.

Дебатът продължи в този дух, като от опозицията започнаха да подхвърлят и че вече има готвени лица за постовете в КЗК, в т.ч. на невлязъл като депутат кандидат на ДБ и представител на юридическа кантора - кадровик на ПП. „Толкова безпомощни не съм ви виждал“, обяви депутатът от ПП Михаил Камбарев, обръщайки се към опозицията, пресъздавайки „опорките“ ѝ в дебата. А в резултат Маноил Манев  от ГЕРБ го обвини, че като председател на актикорупционната комисия в парламента е отказал да допусне сигнал срещу премиера Кирил Петков, в който се твърди рекет - за изземване на бизнес. Малцина обаче го чуха, защото залата вече бе гласувала за приемане на законопроекта и депутатите напуснаха непосредствено след това. Само ГЕРБ и ДПС, разбира се, гласуваха с против, а един (от ПП) бе „въздържал се“, пише „Клуб Z“.

В момента председател на комисията е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Заместник е Димитър Кюмюрджиев, който бе и шеф на кабинета на първия външен министър на Борисов Румяна Желева. Членове са Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров и конституционалистът проф. Пламен Киров, предложение на ДПС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама