Призив срещу Путин: Съдят фронтмена на популярна руска рок група

09:21, 20 май 22 25 1766 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Фронтменът на една от най-популярните руски рок групи ДДТ Юрий Шевчук е обвинен в „административно нарушение“ заради изявление срещу войната на Русия в Украйна.

Родината не е да целуваш и да ближеш зад***а на президента. Родината е просяк, стара жена, която продава картофи на гарата. Това е родината“, каза Шевчук по време на концерт в град Уфа.

В публикация в социалните мрежи продуцентът Радмир Усаев написа, че след концерта полицията се е приближила до Шевчук и „първо искала да го задържи“, но след това го информирала, че му е повдигнато обвинение за неустановено престъпление. Според Усаев полицаите са „разговаряли“ с Шевчук за „концерта, неговите цели и изявления, направени от Шевчук за войната и родината“.

Има ли пилот в самолета на Путин? 

Това не е първото антивоенно изказване на Шевчук. Още в първия ден на руското нахлуване той написа, че това е „огромна трагедия, която лишава много от нас от бъдеще“.

Кремъл въведе редица ограничения веднага след нахлуването на руските военни в Украйна. Думите „война“ или „инвазия“ са забранени. Медиите и хората бяха задължени да цитират само информация от официални правителствени източници, пише „Свободна Европа“.

От началото на войната руснаците са задържани и глобявани за нарушения от типа на това, че стоят на обществено място с надпис „Не убивай“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама