Митрофанова: Думата корупция по отношение на Путин е оскърбление

19:42, 20 май 22 / Политика 25 1691 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Във връзка с това, че в българското медийно пространство все още се чуват гласове, които обвиняват Русия в спирането на доставките на газ, бих искала да обясня отново, какво е положението наистина. Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари. Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори, заяви на седмичния брифинг на руското посолство у нас посланик Елеонора Митрофанова.

Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно. Трябва да отбележим специално, че на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото”, посочи тя.

Петков разпореди пълна проверка на „Балкански поток“ заради Путин

До този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред”, коментира посланикът.

За газопровода „Балкански поток“

Обърнахме внимание на използването на думата корупция” по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация”, подчерта Елеонора Митрофанова.

Руският посланик визира изказване на премиера Кирил Петков, който разпореди пълна проверка на изграждането на газопровода. Причината – според западните партньори на България корупцията е основен инструмент за влияние на Владимир Путин в нашия регион и в Европа. „Този тип проекти са точно за това, което се говори, когато корупцията се използва за инструмент по външна политика от страна на Путин“, каза преди малко повече от седмица премиерът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама