Какви имоти имат депутатите?

09:50, 21 май 22 25 1602 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Къде и какви имоти имат родните депутатите? Отговорите дава проучване на „Отворен парламент” на база на информация от декларациите, които народните представители подават пред КПКОНПИ при встъпването си в длъжност.

Общо 208 депутати са обявили собственост – апартамент, ателие, студио, гараж, паркомясто, офис, магазин и др. 

Декларирани са 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража. Част от тези имоти са наследствени, обявени като съсобственост със съпрузи и/или роднини на депутатите. Общата стойност на недвижимото имущество, обявено от народните представители, възлиза на 33 920 957 лв. Сумата на имуществото на депутатите обаче не е „окончателна”, тъй като в подаваните декларации има имоти, чиято цена не е посочена – било то умишлено, поради пропуск или защото те са придобити като наследство/дарение. Общата площ на декларираното недвижимо имущество на депутатите, е 214 842 кв. м.  

В справката са включени апартаменти, придобити в последните пет години (от 2017 г. насам), когато се наблюдава почти постоянна тенденция на нарастване на цените на недвижимото имущество.  

От подадената от депутатите информация става ясно, че те са предпочитали големите градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. След 2017 г. в тези места народните избраници са закупили общо 36 апартамента с площ 4 039 кв. м. за 8 241 293 лв.

Шестима са депутатите, декларирали собствени имоти извън територията на страната. Това са Владислав Панев (ДБ) – посочил апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) – притежаващ апартамент в Белгия, Калоян Икономов (ПП) – с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) – с апартамент в Ирландия, Танер Тюркоглу (ИТН) – с къщи и апартамент в Турция и Екатерина Захариева (ГЕРБ) – с имоти в Гърция.

Най-скъп имот е обявил Владимир Табутов (ПП), който дели апартамент в София със съпругата си на стойност 1 528 850 лв. Следват го Кристиан Вигенин (БСП) с неговия апартамент в Брюксел за 663 000 лв. и Костадин Ангелов (ГЕРБ) – жилище с гараж и паркомясто в София за 586 749 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама