Херо Мустафа: Даваме ви газ на отлични цени

11:15, 21 май 22 / Политика 25 2058 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

САЩ дава на България газ на отлични цени. Това обяви американският посланик у нас Херо Мустафа във връзка с газовите доставки на страната.

Мустафа обяви, че САЩ ще предостави допълнителни 15 млрд. куб. тона втечнен природен газ за Европа, като за България ще има доставки „на цени, отлични“ за нас. „По време на посещението на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме заедно, за да може да осигурим две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори“, поясни тя в интервю за Нова телевизия.

 „Ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно“, коментира Херо Мустафа.

Американският посланик подчерта, че Русия едностранно е нарушила договора за доставка на газ и призова българите да се застъпят за енергийната независимост на страната си. „За тези, които винят България за случилото се, казвам: „Застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България“.

Влизането на Северна Македония в ЕС е важно за регионалната стабилност

По отношение на спора между България и Северна Македония американският посланик коментира, че не е полезно и за двете страни да поставят ултиматуми и да използват негативна реторика. Не би било добре също така политиците от двете страни да гледат на спора само на конфликт, който могат да използват за повишаване на популярността си. Регионалната стабилност е важна, защото ако Македония не е член на ЕС, се създава вакуум, от който се възползват актьори, които не желаят стабилност, обяви Херо Мустафа.

България е силен и доверен партньор в НАТО

„България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе между България и Украйна. To e суверенно решение на България. А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България  изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме“, коментира американският посланик по темата за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама