Папата дал съвет на Петков за борбата с корупцията

16:22, 23 май 22 / Политика 25 1634 Шрифт:
Василена Йорданова

Министър-председателят Кирил Петков бе на посещение във Ватикана и Италианската република по повод 24-ти май заедно със съпругата си и българска делегация, в която бяха включени няколко министри. Петков бе на аудиенция при папа Франциск.

Корупцията е болест и младите политици са тези, които могат и трябва да я изкоренят. Това казал папата на българския премиер.

По време на разговора на четири очи българският премиер е бил поздравен от главата на Римокатолическата църква за усилията на кабинета за борба с корупцията. Кирил Петков получил и съвет: „Ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки“.

Кирил Петков подчерта пред главата на Римокатолическата църква, че България високо цени ролята на Светия престол и на Папската институция в защита на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността, които са основни морални и реални предпоставки за устойчиво развитие в името на хората и за бъдещето на нашата планета, каквато бихме искали да бъде. „Споделяме общи морални ценности, които са основани на вярата, хуманизма, справедливостта и милосърдието“, каза още българският премиер. Пред папа Франциск той подчерта, че темата за братството и мостовете, които светия отец гради за срещи между християните и мюсюлманите, е споделена тема за българите, които с различна религиозна принадлежност живеят мирно и съжителстват от векове.

Българският министър-председател Кирил Петков разговаря и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин. Пред него премиерът е подчертал, че Българската страна високо цени, че през последните години някои от най-крупните папски образователни и научни институции, сред които Латеранският и Грегорианският университет, Папският източен институт, Папската академия на науките, Папският комитет за исторически изследвания, Апостолическата библиотека и Папският секретен архив и др. проявиха готовност за установяване на сътрудничество със сродни български институции.

По традиция гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация дари изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от социалния център „Рождество Христово“, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет „Cor Unum”. Подаръкът е символен. А целта – благотворителност. Българското правителство ще подкрепи финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на учебни помагала, хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата, съобщиха от Министерския съвет.

При пристигането си в Рим премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците, редом с други велики италиански революционери. На хълма Джаниколо в близост до паметника на Капитан Петко войвода има паметна плоча, на която е написано: „В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия“.

Поклонение пред мощите на Св. Кирил

Тази сутрин премиерът Петков присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

„В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий“, заяви премиерът пред гроба на Св. Кирил. Той призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури.

Митрополит Антоний  подчерта, че за нас българите базиликата „Сан Клементе“ е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий и техните ученици, получават признание и благословение за апостолското си дело. 

В края на визитата си във Ватикана премиерът и водената от него делегация поднесоха венец на олтара на Св папа Йоан Павел ІІ в базиликата „Св. Петър“. Признание и огромно уважение към личността на светия отец изрази българският премиер. На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за „Съпокровители на Европа“.  След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май.

Срещи с Драги и Ковачевски

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

В състава на българската делегация са включени писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България.

Визитата представлява оказване на внимание от главата на Римокатолическата църква към българската държава и българския народ. Същевременно това е признание за големия принос на светите братя Кирил и Методий за световната култура и духовност. През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява двамата светци за съпокровители на Европа. С този акт папата славянин отваря широко темата за единството на европейския континент, в който славянските народи имат своето достойно място.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама