Украйна изключва прекратяване на огъня или отстъпки пред Русия

09:26, 22 май 22 25 1329 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна изключи вчера договаряне на прекратяване на огъня с Русия и каза, че Киев няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии, предаде Ройтерс.

Признавайки, че позицията на Киев към войната е станала по-безкомпромисна, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза, че правенето на отстъпки ще се обърне срещу Украйна, защото Русия ще удари по-силно след евентуална пауза в боевете, пише Mediapool.

Войната няма да спре (след каквито и да било отстъпки). Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време, каза съветникът в интервю за Ройтерс. „След известно време, с подновена интензивност, руснаците ще засилят въоръжението, бойните си сили, ще поправят грешките си, ще модернизират силите си, ще уволнят много генерали. И ще започнат нова офанзива, дори по-кървава и широкомащабна“, каза Подоляк.

Той отхвърли като „много странни“ призивите на Запад за спешно прекратяване на огъня, което ще остави руските сили на териториите, които са окупирали в Източна и Южна Украйна.

Руските сили трябва да напуснат страната и само след това подновяването на мирния процес ще стане възможно“, каза съветникът.

И двете страни в конфликта признават, че мирните преговори са в застой. Всяка от тях обвинява другата за това. Украинските власти обвиниха руската страна за убийството на седем цивилни в частта от Донецка област под руски контрол, а руската администрация в превзетата Херсонска област смята, че Украйна е отговорна за смъртта на трима мирни граждани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама