Силата на червения цвят

19:35, 23 май 22 / Любопитно 25 1799 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Червеното е основен цвят от спектъра на светлината и се намира в дълговълновата част (625-760 нанометра). Установено е, че човешкото око възприема светлина с дължина на вълната с обхват от 380-750 нанометра, с други думи червеното е най-видимият цвят. Той е един от трите основни цвята в адитивната схема (RGB) (получаване на цветовете чрез прибавяне ) на цветообразуването, заедно със синия и зеления, също така е и един от трите в субтрактивната схема (получане на цветове чрез изваждане), наред с жълтото и синьото. Неговите оттенъци са с диапазон от жълтеникаво алено-червено до леко синеещ пурпурен цвят. Спектърът му обхваща и нюансите от бледо розово до тъмно бордо.

Червените пигменти, направени от охра, са първите бои, използвани в предисторическото изкуство. В древните цивилизации червените багри са се използвали с различни цели: древните египтяни и маи оцветявали лицата си в алено по време на тържествени церемонии; римляните обагряли телата си с цвета, за да ознаменуват победи; а в Китай червеното се използвало в керамиката, както и при боядисването на стени и порти. По времето на Ренесанса носенето на червени дрехи е било привилегия само на най-богатите и цветът е станал символ на благороден произход и благополучие. През XIX век се въвеждат първите синтетични червени пигменти, тогава и асоциациите, свързани с цвета, се променят. Червеното става символ на комунизъм, социализъм, леви идеи. Естествено, цветът няма как да не се свърже с кръвта и исторически погледнато, се асоциира най-вече с жертва, опасност и кураж.

Човешкото око може да различи широк диапазон от червени цветове във видимия спектър, подобно и на други видове примати. Теорията за развитието на тази чувствителност към цвета е свързана с това, че с възприемането му се получава информация, например примат би могъл да разпознае узрял плод от неузрял. Тази еволюция може би е допринесла за появата на червеното в лицата на животните. Въпреки тези еволюционни усъвършенствания някои видове бозайници, като кучета и прасета, имат дихроматия (т.е. виждат само два цвята), което означава, че възприемат само синьо и жълто, но не различават червено и зелено, които за тях изглеждат като сиво. Биковете са известен пример за това, те не нападат матадора поради червения цвят на наметалото, а заради движението на плата.

Различните нюанси на червеното могат да се наблюдават и в небето, когато слънцето изгрява и залязва. Синият цвят на небето се обяснява с ефекта Разсейване на Рейли. Това е еластичното разсейване на светлината, която има диаметър по-малък от дължината на падащата вълна. Синята светлина има много по-малка дължина на вълната от тази на червената, поради което тя се разсейва по-силно от червената. Това се променя при изгрева и залеза на слънцето, когато дължината на светлината е твърде дълга и синият цвят се разсейва твърде много, оставащ само видими нюанси на оранжево и червено. Светлината се пречупва и през дъждовните капки, както и през прашните частици, които допринасят за сияещ ефект на изгряващото или залязващото слънце.

В природата червеното е със значение по-различно, от това в социалния и политически живот на човека, но отново е свързано с изпращане на послание и информация. Интересен факт, който не ни прави особено впечатление, е, че когато човек е силно развълнуван лицето му се зачервява. Дори, когато ние или някой удари част от тялото си, мястото се зачервява и тогава съвсем естествено питаме дали боли. В западните култури червеното е цветът на смелостта, мъчениците и жертвите. Други асоциации са свързани със силните емоции - гняв, страст, болка, а понякога, противоречащите една на друга, любов и омраза. Традиционно този цвят се използва и за предупреждение, за внимание и опасност и поради тази причина е избран за интернационално приетият знак "СТОП". Червеното най-силно привлича човешкото око, в сравнение с другите цветове, и се отличава добре на фона на градска и природна среда. Това е причината да се използва във флагове и знаци, които информират за опасност или изискват внимание и загриженост.

Червените багри са навсякъде около нас: в природата, в небето, срещат се при животни и растения, както и в ежедневието ни – дрехи, знамена и пътни знаци. Алените багри имат различно послание, но нещото, което ги обединява е, че те са най-видимите за човешкото око. Казано по друг начин, червеният цвят най-силно привлича вниманието и това е причината за посланията, с които е натоварен не само от природата, но и от човека.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама