Украйна осъди 21-годишен руски войник на доживотен затвор

19:26, 23 май 22 25 1453 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Киев беше произнесена първата присъда за военно престъпление по време на руската инвазия в Украйна. На доживотен затвор беше осъден 21-годишен руски сержант, обвинен в убийството на цивилен в Сумска област.

В самопровъзгласилата се Донецка народна република се готви трибунал срещу украинските бойци, отбранявали металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол.

Плененият на 28-ми февруари руски сержант е първият руски войник, който застана пред украински съд от началото на инвазията. Още на първото съдебно заседание той призна, че е убил 62-годишен жител на село Чупаховка. Защитникът на руския войник настоя в съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама свои командири и е изпълнил тяхна заповед.

Украйна забрани символите „Z“ и „V“

Вдовицата на убития заяви в съда, че няма да възрази срещу размяната на руския войник за украински бойци от „Азовстал“, които се предадоха на руските сили. Те ще бъдат съдени от международен трибунал в самообявилата се Донецка народна република, съобщи лидерът й Денис Пушилин, предаде Интерфакс. Междувременно руски войници започнаха да разчистват мините и развалините на територията на завода. Руските войски се опитват да преодолеят украинските отбранителни позиции в Донецка област и да достигнат административните граници на Луганска област. Офанзивата им е съсредоточена в посока Северодонецк, като се предполага, че ще бъде направен опит за обграждане на украинската отбрана, превръщайки града във „втори Мариупол“.

Властите в окупираната от Русия Херсонска област въведоха рублата като разплащателно средство редом с украинската гривна, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация Владимир Салдо. Скоро първият клон на руска банка ще отвори врати в Херсон, обяви още той. Властите в окупираната област заговориха за автономия по типа на т.нар. „народни републики“ в Донбас, а руски представители заявиха, че тези „републики“ заедно с Херсонска област и други райони в Южна Украйна ще бъдат окончателно присъединени към Русия, предаде БНР. 

Русия създава 12 нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

Британското министерство на отбраната обяви, че през първите три месеца от войната в Украйна Русия вероятно е дала същия брой жертви както Съветският съюз по време на 9-годишната война в Афганистан. Разузнаването смята, че в Русия ще нарасне общественото недоволство с продължаващото покачване на броя на жертвите. Войната е прогонила от домовете им над 6,5 милиона украинци, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама