Най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“

11:52, 24 май 22 25 1352 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 24 май София отбелязва тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски. По този повод столичани и гости на града се включиха в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн.

Сборен хор от софийски училища даде тон за песен, а присъстващите пред Националната библиотека се включиха в изпълнението на химна.

На церемонията за първи път химнът прозвуча в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева, съобщи bTV.

Празнични шествия в цялата страна за 24 май

Изпълнението може да видите във видеото на 26-а минута:

История

На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“.

Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателят по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май.

Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага. На 9 май Пипков забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита.

Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската.

Песента се подема и запява от всички училища в страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:19, 24 май 22

Тържеството по случай 24 май пред НБКМ беше много истинско, особено след словото на Иван Ланджев, и общия хор на "Върви народе възродени". Единствено Силвия Лулчева с тоалета и прическата не беше в синхрон с празника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама