Градският парламент, обяснен #4: Какво ще „гледа“ всеки ден Н.В. Цар Борис III

17:33, 25 май 22 / София 25 1877 Шрифт:
Философия за София  Автор: Философия за София

Да започнем днешния ни столичен обзор с позитивни новини. В крайна сметка винаги сме щастливи да похвалим всяка добра инициатива, свързана с развитието на София. И със сигурност сред дневния ред на заседанието на СОС утре внимание веднага привлича докладът, свързан с изграждането на нов многоетажен паркинг в район „Надежда“. 

Става дума за паркинг с над 300 места, който да обслужва нуждите на жителите на квартала, а това означава, че ще е първият такъв по рода си в София! Всички други големи многоетажни паркинги в столицата са свързани с молове.

Дотук добре. Но какво четем в дневния ред? Докладът е относно даване на разрешение на „Софийски имоти“ ЕАД за разходване на собствени средства и/или паричен заем за финансиране на СМР по проект Многоетажен паркинг в Район „Надежда“, върху УПИ II, кв. 77, м. „Надежда 1б“, район „Надежда“, гр. София.

А това, преведено на български, означава, че съоръжението ще бъде построено от общинска фирма, посредством заем. Тоест, за пореден път нямаме адекватно публично-частно партньорство – проблем, на който трябва да бъде обърнато сериозно внимание. Липсата на частни пари и инвестиции винаги буди съмнения относно рентабилността на подобни проекти и евентуални сенчести сделки. Досега София не може да се похвали с нито едно свястно публично-частно партньорство и въпреки цялото плакатно говорене, че трябва да се върви в тази посока, резултатът е очевидно нулев. Нов паркинг, построен от общинска фирма със заем: на печелившите, честито!

Кои са обаче печелившите?

Не става изобщо ясно какъв ще бъде бизнес моделът и какви - цените. В крайна сметка именно това е от ключово значение, когато преценяваме дали паркингът ще изпълнява своята функция и реално ще облекчи живеещите в близост. Въпросите около идеята оставят неприятния привкус от една родна поговорка: хубава работа, ама българска!

Но нека обърнем внимание на втората интересна новина от утрешното заседание на СОС – доклад относно поставянето на паметник на Н.В. Цар Борис III в парк „Княз Борисова градина“.   

Истината е, че такъв паметник отдавна трябваше да бъде поставен в центъра на града: Н.В. Цар Борис III заслужава своето място в сърцето (и буквално, и метафорично) на София. Какво ще „гледа“ обаче този паметник всеки ден? Две бараки, впрочем незаконни – една по-голяма и една по-малка съборетина.

Да не говорим, че вечно затвореният „ресторант“ в момента се казва „Старецът и морето“ и така иронията става пълна: изключителният писател, мореплавател и бохем Хемингуей е „закотвен“ на сухо в тъжната пародия, останала от някогашното езеро „Ариана“.

Цар и класик, вперени един в друг, а около тях – символи на съвременната печал и разруха. С какви очи ще „гледа“ Царят Обединител на модерните ни ценности?

ПУП-ът на Борисовата градина, който се работи вече две-три години и мина доста обществени обсъждания, предвижда възстановяване историческия облик на езерото и премахването на тези заведения. И при положение, че те са там с договори от преди повече от 10 години, които отдавна са изтекли, нищо не пречи на СО да ги разкара веднага. Или нещо пречи? Или нещо помага да останат?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама