Нов скок: Топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

12:45, 26 май 22 25 1315 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поскъпване на парното и топлата вода между 29% в София и 330% във Велико Търново са поискали топлофикационните дружества. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор, предаде БНР. 

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото. 

Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите, където заяви: „Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените“. 

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов. „Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер“.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4%, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама