250 хил. лв. загуби за ремонта на дигата на река Места

14:12, 26 май 22 25 1162 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При ремонта на дигата на река Места са нанесени загуби на земеделското министерство за четвърт милион лева, съобщи МВР след проверка на Главна дирекция „Национална полиция“. 

Обект на проверката бе спешният ремонт на авариралите диги на река Места край село Борово, община Гоце Делчев.

В сигнала, подаден от министъра на земеделието в началото на тази година, е посочено, че през декември 2021 г. са установени нарушения на целостта на дигата на Места. Оказало се също, че дясната дига на реката в землището на село Борово не е била въведена в експлоатация.

Именно на това място е бил правен ремонт по спешност, като е изготвен проект и е съставен констативен акт. Направено е и плащането на изпълнителя на обекта, но последващи действия по изготвяне на окончателен доклад от дружеството, което упражнява строителен надзор, не са били предприети. Вследствие на това земеделското министерство (МЗХГ) не е успяло да изпълни отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, които са за получените от държавата средства в размер на 250 000 лева през 2016 г.

Ведомството не е успяло да изпълни и отчетните си задължения - ненабавяне на разрешителни от РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, които документи е следвало да бъдат набавени от съответните длъжностни лица от МЗХГ, тъй като строежът е започнал по спешност. Служителите министерството е трябвало да набавят по време на изпълнението документите, нужни за окомплектоване на Окончателния доклад, и впоследствие обектът да бъде въведен в експлоатация, установява проверка на Икономическа полиция. 

Материалите по случая ще бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на земеделието за неизпълнени задължения през 2016 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама