Окончателно: Евгени Крусев няма вина за ремонта на „Графа“

16:37, 27 май 22 25 1431 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев окончателно е оправдан по обвинението за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на улица „Граф Игнатиев“.  Това става ясно от решение на Висшия касационен съд, с което потвърди решението на Специализирания наказателен съд от април миналата година.

Крусев бе обвинен, че през 2018 г. като длъжностно лице е превишил правомощията си при ремонта на релсовия път, като е подписал няколко допълнителни договора за обновяването на улицата, без да има право сам да взема такива решения.

Скандалният ремонт на „Графа“ ще бъде запомнен с некачествено изпълнение, скъпи пейки и т.нар. „перки“, които трябваше да ограничат пешеходното движение от трамвайното. Въпреки че бяха изключително грозни, общината отказваше да ги подмени дълго време. „Перките“ бяха премахнати едва след няколко инцидента с паднали и пострадали хора и след като ядосан гражданин изкърти една от тях. На мястото им бяха поставени ограничителни колчета – боларди.

Обвинението на Крусев обаче бе свързано с виброизолационна подложка на трамвайната линия. При започване на ремонта общината уверяваше, че с подмяната ѝ ще се намалят и шумът и вибрациите от градския транспорт. Впоследствие се оказа, че материалът на подложката бил подменен. Избран е този, предлаган от фирма, която не печели конкурса за ремонта, припомня Mediapool.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че с действията си Крусев е ощетил общината с около 5 млн. лв. След внасяне на обвинителния акт щетата бе намалена до 919 хил. лв.

В мотивите към решението на върховните съдии се посочва, че при всяка своя стъпка, Крусев е подхождал „по съответния предвиден ред, след вземане на отношение на професионални технически експерти и прилагане на дължими административни алгоритми“.       

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама