КЕВР и Младежкия театър в спор за имот

15:18, 30 май 22 25 1657 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

КЕВР и Младежкият театър „Николай Бинев“ влязоха в имотен спор. Културната институция обвини енергийния регулатор, че се опитва да заграби част от сградата на Младежкия театър под претекст, че е с „отпаднала необходимост“ и излезе на протест. В негова подкрепа се обявиха актьори и граждани.

От театъра твърдят, че въпросните 435 кв.м площ не само не са с отпаднала необходимост, а върху тях се планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър. Ето защо ръководството и актьорите излизат на мирен протест в понеделник в опит да защитят собствеността си.

Те алармираха още, че до този момент Министерството на културата не е изпратило свое становище по казуса, а това „създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти“.

Артистите дадоха да се разбере, че очакват подкрепа от министъра на  културата и той им я даде. „Никога не е имало съмнение, че МК застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър. Лично проведох около два часа разговор с директора на този театър преди около две седмици и се разбрахме. Просто наистина се изненадах, че такава беше реакцията”, коментира в петък министър Атанас Атанасов в парламента.

На въпроса дали това помещение е с „отпаднала необходимост“, Атанасов заяви, че включително при тях има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. „Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такива екстремни, как да кажа - водене на екстремен диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем, както се опитахме да направим в личен разговор“, каза той, цитиран от БГНЕС.

КЕВР с по-различна версия

Малко по-късно енергийният регулатор излезе със своя версия за имотния спор. КЕВР твърди, че не иска да „заграби“ имота и да го ползва безвъзмездно, а да плаща наем за офисни помещения, които и преди са били отдавани срещу заплащане на банки.

От регулатора съобщават, че въпросните помещения са били обявени за отдаване под наем на публичен търг през февруари от Младежкият театър. Причината - поради пандемията и преместването  на последния наемател останали празни през последната една година.

От КЕВР посочват, че са поискали да наемат офисите при същите условия, както и последният наемател, а не както твърдят от театъра – да ги получат безвъзмездно. Допълнителните помещения са от спешна необходимост за КЕВР, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар, обяснява регулаторът.

„Разбираме напълно ситуацията и сме готови да се включим в обсъждането на решения, които биха били приемливи за всички страни. Оценяваме важността културната общност да има достатъчно пространство, за да изпълнява своята важна мисия. При все това оставаме на позицията, че ако се позволи на КЕВР да ползва тези офиси, това ще допринесе за същественото подобряване на ефективността на работата на комисията в полза на цялото общество“, се посочва в позицията на КЕВР.

МРРБ: Въпросът за прехвърлянето на имоти от Младежкия театър към КЕВР не стои

Въпросът за прехвърлянето на имоти от Младежкия театър към КЕВР не стои, казаха днес от регионалното министерство след запитване на bTV.

„След вашето официално становище и след това, което ми разказвате сега за визията ви за развиване на дейността на театъра, за мен въпросът с прехвърлянето не стои“, каза Гроздан Караджов, след като се срещна с ръководството на театъра по тяхно искане, за да обсъдят казуса.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама