Янев: Коалицията не е способна да издържи на ударите на времето

10:41, 28 май 22 / Политика 25 1445 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Управляващата коалиция не е способна да издържи на ударите на времето и проблемите, които се задават на хоризонта. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Янев, който вече е лидер на „Български възход“, в ефира на bTV.

Янев: Днес е хубав ден за партийното строителство

По думите му има вероятност от предсрочни избори до края на годината. „Управляващата коалиция не само, че не създава условия за решаване на кризите, в които живеем, и проблемите, които ни заобикалят почти на ежедневна база, но ги задълбочава, създава нови проблеми“, смята той.

„Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждането на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие, без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: „Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви“.

Той посочи още, че българският лев следващата седмица ще чества 142 години от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент“. 

Проектозаконът „Магнитски“ не бил виждан от Петков и Василев

Другата тема според него е проектът за така наречения български вариант на закона „Магнитски“. По думите му това напомня за „мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история“. „Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дават свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти“, добави Стефан Янев.

Като служебен премиер Янев не е вярвал на Петков

Той отбеляза още, че като служебен премиер е успявал някак си да държи  „отбора“ в кондиция, за да работи в правилната посока, но не е вярвал на Кирил Петков като министър на икономиката. „Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. До къде стигнаха и как се развива тази история?“, попита Янев. 

Газовите доставки от Русия към България

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България. Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената“, каза Стефан Янев. 

Той отбеляза още, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

Операцията на Русия в Украйна е война

„Операцията на Русия в Украйна е война. Това е операция от война, която продължава от 2014 г. в Източна Украйна“, заяви още бившият служебен премиер. Рано или късно всеки военен конфликт свършва на масата за преговори. Ако и двете страни са в състояние да обявят някакъв вид победа, така че обществото да бъде убедено в правилността на решенията, тогава може да има преговори. Не мога да кажа кога, но дипломацията предстои“, коментира още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама