Ведомства, които не са подготвени за прием на бежанци от Украйна, ще бъдат глобени

18:18, 28 май 22 25 1926 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Започна масовото извозване на украинските бежанци, след като до края на държавната хотелска програма за осигуряване на подслон срещу 40 лв. на нощувка останаха три дни. Част от хората се пренасочват към вътрешността на страната, други се преместват в квартира отново край морето - в държавни бази или хотели, които участват в новата програма по 15 лв. Днес тръгнаха автобуси от Слънчев бряг, а от утре до 31 май заради струпването на групи ще бъде затворен паркингът на варненската жп гара.

Все по-малко украински бежанци остават у нас

Областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи, че точният адрес на преместване се осъществява на база анкетни карти, попълвани от украинците. Те посочват нуждите си с оглед на здраве, деца и т.н., а държавата решава коя точно да е новата им квартира. Фактор също е искат ли доплащане към 15-те лева и каква точно сума могат да си позволят, за да бъдат пратени в хотели, посочили съответната цифра, пише „Сега“.

Близо 300 000 са бежанците от Украйна, които бягат не от бедност, а от война“, обяви на специален брифинг по темата във Варна председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. За да подчертае мащаба, тя сравни, че в цяла Варна живеят 260 000 души. Тошева отчете, че всички украински бежанци са регистрирани и обяви, че е направена анкета сред тях, на която са отговорили общо 40 000 души, основно жени. От тях 3 на сто бременни, 7 на сто са инвалиди, а 10 на сто са с хронични заболявания, има и 350 със специални нужди, както и хора на легло. Именно те са основен акцент в работата на агенцията. По думите ѝ има хора, единични случаи, които съобщавали, че искат да останат на първа линия на морето, да имат два пъти месо в седмицата, да имат сешоари. „Част от тях изразяват недоволство и не искат да си тръгнат от базите, в които са сега“, заяви тя. 

Тошева посочи, че все още има държавни ведомства, чиито бази не са подготвени за приемане на бежанци. Тя не каза кои са те, но подчерта, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не изпълнят задълженията си.

По думите ѝ в страната хотелите, изразили желание да се включат в новата програма за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях – около 300, са бази, в които вече има настанени украинци.

Председателят на ДАБ съобщи още, че близо 3 000 от пристигналите във Варненско бежанци вече са намерили работа. Тя припомни, че новата програма за хотелите, които настаняват бежанци срещу 15 лева на ден, е с продължителност 3 месеца. През това време хората могат да си търсят работа. Украинците, които трябва да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия регион, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско - около 10 000.

„ДАБ пое изключително трудна задача с настаняването на бежанците, много институции, местни власти, са ангажирани да осигурят на хората най-важното – подслон и храна“, посочи Тошева. Тя припомни, че в други страни пристигащите са настанявани в спортни зали и палатки. „Никак не ни се иска, но ако се наложи, може да се търсят и такива варианти и у нас“, обобщи тя.

Директорът на полицията във Варна старши комисар Атанас Михов допълни, че органите на реда ще съдействат изцяло при превозването на бежанците, както от хотелите до жп гарите, така и във влаковите композиции. Полицаи ще има и там, където пристигат и се настаняват украинците, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама