Поглед назад: Трагедията „Хейзъл“, белязала завинаги футбола

17:30, 29 май 22 / Поглед назад 25 2651 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Футболът дарява феновете с безкрайна радост, водеща до екстаз. Често, обаче, сълзите са не само от щастие и превъзбуда, защото много от големите и дългоочаквани мачове завършват трагично. Не само за загубилите отбори, но и за публиката. Арена на подобни прояви често е именно едно от най-важните футболни събития - Шампионската лига на УЕФА. А стадионът „Хейзъл“ в Брюксел още помни кървавите следи от най-ужасяващия финал в историята на европейските клубни турнири.

Именно днес се навършват 37 години от енда от най-черните дати за футбола. 32-ма италианци, четирима белгийци, двама французи и един северноирландец отишли да гледат двубоя между „Ювентус“ и „Ливърпул“ на 29 май 1985 г., така и не се завръщат у дома. 

Всичко започва преди самия мач, когато феновете на двата тима си разменят хвърлени бомбички и канонада от камъни. Привържениците на „Ливърпул“ нападат подкрепящите „Ювентус“. Двете агитки са разделени от ограда с мрежа и малка буферна зона. Феновете на „Ливърпул“ атакуват мрежата, а италианците опитват да избягат, прескачайки оградата. Под техния напор стената се срутва върху феновете на „Ювентус“. Настъпва невъобразим хаос - хора тъпчат върху хора. Загиват 39 души, а над 600 са ранени. Милиони зрители по света стават свидетели на трагедията, тъй като се излъчва на живо по всички телевизии и се случва минути преди началото на двубоя. Телата на починалите са изнасяни от стадиона върху части от оградата, покривани със знамена на феновете.

България като на друга планета

Кадри от сблъсъците се излъчват по всички телевизии в целия свят в този момент, в България, обаче, прякото предаване е прекъснато и националната телевизия пуска реклама на оранжада. След това е излъчен кратък филм за жена, станала герой на социалистическия труд в провинциална фабрика за платове. А когато картината се връща на „Хейзъл“, водещият така и не споменава за загиналите хора по трибуните.

Мачът все пак се изиграва

Светът е втрещен от случилото се, но за изненада на очакваията финалът за КЕШ между „Ливърпул“ и  „Ювентус“ все пак се изиграва. Италианците печелят след доста спорна дузпа, реализирана от Мишел Платини. Капитанът на „бианконерите“ Гаетано Ширея получава купата от президента на УЕФА Жак Жорж. Часове след края на мача организаторите се оправдават, че са позволили на двата отбора да излязат на терена, за да бъде предотвратена още по-голяма трагедия. 

Основно вината от черната трагедия е хвърлена върху английските фенове. След 18-месечно разследване се оказва, че има пропуски и в организацията. Полицейският капитан Йоан Маю, който е отговарял за сигурността на стадиона, е обвинен в убийство по непредпазливост. В Англия 34 души са арестувани, а 26 са съдени за непредумишлено убийство. Те са екстрадирани в Белгия, за да бъдат съдени от местен съд. 14 са осъдени на три години затвор, но присъдите им са заменени с петгодишни пробации. 

И до днес се спори и за ролята на британският министър-председател Маргарет Тачър, която е обвинявана от феновете на футбола, че не е успяла да се справи с хулиганството на стадионите и е прикривала полицейската немощ. 

На 31 май, обаче, тя притиска Футболната асоциация на Англия да изтегли английските клубове от Европейското първенство и 2 дни по-късно УЕФА ги отстранява за „неопределен период от време“. На 6 юни ФИФА разширява забраната за всякакви мачове, но седмица по-късно позволява участието в приятелски мачове. Забраната не се отнася за Националния отбор по футбол на Англия. Английските клубове са отстранени за неопределено време от европейски първенства с условие, че за ФК „Ливърпул“ тази забрана ще важи още 3 години, след като общата бъде премахната. В крайна сметка английските клубове не участват в европейски турнири през следващите 5 сезона, а ФК „Ливърпул“ допълнително още година.

Въпросният двубой е последният, игран на построения през 1920 година стадион „Хейзъл“, като след това съоръжението е разрушено до основи и на негово място е построен фактически новият стадион „Крал Бодуен“ (първоначално наречен Юбилеен стадион), разполагащ само със седящи места. Единственият спомен от трагедията през 1985 година остава порта, намираща се близо до главния вход. Основата на стария стадион още съществува.

Поука от трагедията няма...

Години след тази трагедия много от страните по света се опитват да подобрят мерките си за сигурност на стадионите, за да предотвратят подобни сблъсъци между феновете. И до днес, обаче, все още се оказва, че много от тях не са достатъчно ефективни. 

На ден, като днешния, ни остава само да си спомним, че няма по-ценно нещо от човешкия живот и никакви футболни подбуди и вълнения не оправдават подобни действия. А очакванията, че властта ще намери правилния подход към футбола, остават…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама