МВР и ДАНС извършват проверка на ГКПП „Капитан Андреево“

20:10, 29 май 22 25 1534 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На ГКПП „Капитан Андреево“ тече проверка от МВР в присъствието на ДАНС. За това съобщи депутатът от „Продължаваме Промяната“ Константин Бачийски в ефира на Нова телевизия. 

Проверява се сигнал, получен от немските власти за товар от живи растения, който е преминал през пункта без задължителния фитосанитарен контрол и е стигнал до Германия. „Тази фирма („Евролаб“ - б.а.) преди няколко часа подаде документи за обработка на камион, който реално е минал границата преди една седмица“, каза Бачийски.

„На 31 декември 2021 г. е подписан новият договор, след като новият директор на БАБХ е влязъл в сила, старият директор подписва договор, навръх Нова година. Няколко дни след това на шефа на БАБХ е предложен подкуп в особено големи размери. Подаден е сигнал. Имало е натиск промените, които трябва да се случат на границата, да не се случват. Впоследствие е направен втори подкуп. Той е нараснал, 6 млн. лева са предлагани на година“, обясни още той. По думите му първият подкуп е даден от бивш народен представител, но така и не стана ясно за кого става въпрос.

По данни на bTV камионът е влязъл на българския пункт на 22 май. От частната фирма „Евролаб“, която имат сключен договор с превозвача, съобщили пред медията, че пропускът е на Агенцията по храните, които са задължени да контролират всяка пратка от растителен произход,  влизаща у нас. От фирмата добавиха, че не са оформяли документите на въпросния камион нито на 22 май, нито сега.

От Българската агенция по безопасност на храните правят проверка по случая и ще коментират след приключването ѝ.

Преди броени дни на заседание на парламентарната комисия за противодействие на корупцията директорът на БАБХ Христо Даскалов съзря потенциален конфликт на интереси около фирмата „Евролаб“. От думите му излезе, че дружеството хем има договори с 700 превозвачи и ги представлява пред държавата за фитосанитарния контрол, хем проверява товарите им от плодове и зеленчуци за пестициди в лабораторията си. Преди няколко седмици държавата реши проверките за пестициди да се правят само от централната държавна лаботория в София. Тогава при инспекции и на премиера Кирил Петков стана ясно, че на пункта не работи нито една камера в частта за фитосанитарен контрол и няма запис от нито една проверка.

„Капитан Андреево е най-удивителният граничен пункт в България, където има само една фирма с договори с 700 превозвачи. На останалите 7 гранични пункта има над 30 оператора. Преди 2012 г. на „Капитан Андреево“ е имало повече фирми и те някак си са изчезнали“, каза тогава Даскалов, цитиран от „Мediapool“. Той добави, че „хубавата новина е, че вече имаме 6 фирми, които вече сключват договори“ да представляват превозвачите.

Едноличният собственик на „Евролаб“ Васил Димитров твърди от седмици насам, че според него това е акция за изземане на бизнеса му. Васил Димитров дори разказва, че с него се е свързал олигарх, който иска бизнеса му. „При свързването с мен ми бе казано, че трябва да продам фирмата си на определена цена и проверките започнаха след 1 април след посещението на премиера“, каза Димитров пред депутати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама