Премиерът: Ще настояваме да купуваме руски петрол до 2024 г.

17:25, 30 май 22 / Свят 25 1722 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Надявам се до декември 2024 г. да можем да продължаваме да купуваме руски петрол. Това е позицията, с която влизаме в Европейския съвет. Това заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел.

За това има технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България“, посочи той.

Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти. И се надявам, че бизнесът няма да получи стреса, който е факт в доста други страни”, посочи Кирил Петков.

По думите му това е ключов момент за българската икономика. „Не е за да правим някакви допълнителни печалби от това, а за да има възможност цените, които в са момента на пазара, да не се повишат”, обясни той, цитиран от bTV.

Лидерите се събират

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре в Брюксел на среща на върха. България е представена от премиера Кирил Петков. 

Темите за обсъждане на форума са войната в Украйна, санкциите срещу Русия и високите цени на енергията. 

Bloomberg: България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Преговорите между страните за постигане на споразумение за ембаргото върху руския петрол и петролни продукти продължиха и вчера, но споразумение не беше постигнато. Обсъжда се вариант до края на годината да бъдат забранени доставките на руски петрол по море, но да има изключение за доставките по тръбопровода „Дружба“, припомня БНТ. 

Унгария не приемa новия вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години. Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго. 

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка, като на България се предлагат две дати - или юни 2024 г., или декември. Нашата страна настоява за по-дългия период – декември 2024 г.

Евролидерите ще обсъждат по-късно създаването на фонд за следвоенното възстановяване на Украйна. В срещата чрез видеовръзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама