Сърбия си уреди евтин руски газ за още 3 години

11:18, 30 май 22 / Свят 25 1876 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сърбия договори с Русия дългосрочни доставки на природен газ на цени в пъти по-ниски, отколкото за страните от ЕС. Новият договор ще е тригодишен, обяви президентът Александър Вучич  след телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Президентите на Русия и Сърбия са договорили продължаване на доставките на природен газ след 31 май, когато изтича 10-годишният договор на Белград с „Газпром“, предаде БНР.

ЕС с план за 300 млрд. евро за отказ от руска енергия

Това, което говорихме с президента Путин, е много добро за гражданите на Сърбия - ще подпишем договор за три години. Не за един месец, както предвиждаха някои, а за три години, което мисля, че отговаря напълно на нашия интерес“, заяви Вучич.

Формулата за остойностяване ще остане същата, което означава, че Сърбия ще продължи да плаща евтино за руския газ. Белград се надява на по-големи количества, но за това ще се преговаря с ръководството на „Газпром“ през следващите дни, каза президентът Вучич. „Ако реализираме всичко по договореността ни с Путин, снабдяването ни за зимата ще сигурно, а за цената ще можем да кажем с точност след разговорите с „Газпром“ за количествата. В този момент това, което плащаме, би било три пъти по-малко, а през зимата ще бъде 10 - 12 пъти по-малко това, което ще плащат останалите страни в Европа“, каза сръбският президент.

Сърбия е почти изцяло зависима от руския природен газ, транзитиран през България, и към момента е една от малкото европейски държави, които не наложиха санкции срещу Русия заради нападението ѝ над Украйна. В телефонния си разговор Вучич и Путин са обсъдили и ситуацията  около Косово, се казва в прессъобщение от Кремъл, но без да се посдочват без повече подробности.

„Разговорът Путин-Вучич е среща между дилър и наркоман“

От телефонния разговор между Александър Вучич и Владимир Путин за нас стана ясно, че става въпрос за разговор между наркодилъра Путин и наркомана, който е изпаднал в наркотична зависимост. Разбира се, че на този наркоман Путин ще предлага евтина стока на най-добра цена и ще продължи да дава кокаин за да запази зависимостта му. Това коментира Душан Янич, създател на сръбския Форум за етнически отношения, цитиран от БГНЕС.

Според него има няколко проблематични предположения около договореностите между Москва и Белград. Първата е дали Русия наистина ще приключи войната до три години. Втората е дали Европа ще позволи Сърбия да бъде малтретирана три години. И третата, че Русия наистина ще спечели войната. С една дума пълно безсмислие. Напълно прагматично е да се купува време, защото нашата енергийна система е като Хирошима. Проблемът не е в заплащането на газа, а в това, ако по политически причини газификацията продължи, а тя у нас е корупционна схема.

Сърбия попадна в газовата игра поради политически причини и ясните руски стратегически намерения. Няма защо да се сърдим на руснаците. Откакто е на власт Путин създава чрез горивата и петрола наркомани и зависими. След това ги използва срещу тях, защото той много добре осъзнава, че няма друго оръжие за защита от технологиите и НАТО. Сега вече въобще не съм сигурен, че Вучич защитава интересите на Сърбия. Въобще не съм сигурен, че той знае къде отива, но знам, че въвлича Сърбия във времената, когато на власт беше Слободан Милошевич. Вучич вкарва Сърбия в самоизолация. Това е опасно до болка. А такъв е интересът на Русия, но не и на Сърбия, смята Янич.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама