„Няма грешка в отношението към бежанците, справихме се много добре“

09:17, 31 май 22 / Политика 25 1608 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма грешка в отношението към бежанците, справихме се много добре с кризата. Това заяви  депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова по темата за преместването на украинските бежанци от Черноморието и възникналите проблеми.

Спряха плана за разселване на бежанци от Украйна

„Не можем да кажем, че затова, че сме се отнесли добре с хората в самото начало и сме ги настанили в хубави хотели, сега трябва да се извиняваме за това, което имаме възможност да предложим. Те не се пренасочват към палаткови лагери за повече от 72 часа. Всяко подобно твърдение би било манипулиране на фактите“, заяви тя в ефира на БНР.

Белобрадова е на мнение, че страната ни се е справила много добре с кризата по настаняването на гражданите на Украйна. Когато започнаха да прииждат бежанци, установихме, че институциите не са работили последните 15 години, а националният план също не работи. Войната в Украйна показа как сме абсолютно неспособни и неподготвени и въпреки това сме на първо място по регистрация за временна закрила в Европа, да създадем изцяло нов софтуер, да настаним десетки хиляди, посочи тя.

Според Белобрадова България може да не се е справила отлично, но се справи много по-добре, отколкото очаквахме. Тя допълни, че в повечето държави бежанците са настанени в палаткови лагери. Няма грешка в действията на кризисния щаб от последните няколко месеца, коментира още депутатът. Тя изтъкна, че е била направена огромна организация за много малко време изцяло в помощ на бежанците. 

В някои от почивните бази почиват служители на министерства, те не могат да бъдат окачествени като лоши като условия, отбеляза тя. Според депутата голяма част от украинските бежанци са станали жертви на хибридна война, фалшива информация, страх и паника.

Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка, за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана и тези, които не искат.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 18:21, 31 май 22

Слабо, по-слабо, Демократична България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама