Свързаха Михайлов с бос на тото мафията

10:27, 31 май 22 / Спорт 25 1543 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на БФС Борислав Михайлов беше свързан със световен бос на тото мафията покрай уговорен мач на националния отбор отпреди 11 години.

Разследващият сайт Bird.bg разкри, че Михайлов е отпразнувал настъпването на 2011 г. в Сингапур заедно с боса на черното тото Дан Тан и бившия президент на Беласица Костадин Хаджииванов - Коце Маца.

Двамата бяха посочени за ръководители на престъпна организация, занимаваща се с манипулиране на резултати. Разкрития за тях направи бившият им сътрудник Уилсън Радж Перумал, който бе задържан и по-късно осъден в Унгария за незаконната си дейност. По-късно и Дан Тан бе осъден и излежа присъда. Хаджииванов пък бе обявен за издирване (но не бе открит), припомня „Сега“.

Интересното е, че само две седмици след въпросното тържество БФС подписва договор с фирмата „Фути Интернешънъл Медия“ (контролирана от Дан Тан през подставени лица) за провеждане на контролата България-Естония (2:2) в турския курорт Анталия. Мачът завършва 2:2, като и четирите гола бяха вкарани от дузпи. Съмнителните ситуации около отсъждането на наказателните удари и движението на резултата провокираха ФИФА да разследва мача и резултатът от него беше анулиран.

Контролата България-Естония отключи мащабно разследване на Европол за нагласени мачове в редица държави. Разследването, известно като „Операция Вето“, разкри над 380 уговорени мача в различни европейски шампионати и дори световни квалификации.

Тогава ФИФА стигна до извода, че мачът с българските национали е бил организиран с цел печалба от залагания, а не по спортни причини, но и че в скандала няма замесени официални лица от федерациите на България и Естония, а те са били подведени от престъпна група. Двете футболни централи се разминаха със санкции и за виновници бяха посочени съдиите.

Шефът на БФС нарече разкритието „откровен донос“

Това подчерта и самият Михайлов, след като Bird.bg публикува снимката: „Що се отнася до другите „велики“ конспиративни теории - приятелският мач между България и Естония от години присъства в учебния материал на УЕФА, при това - като пример за некоректна схема без участието и знанието на нито една от двете федерации. Всички други интерпретации са не просто неадекватни, но и подсъдни. Призовавам всички футболни хора да не обръщат внимание на откровени доноси, а да се фокусират към предстоящите мачове на националния ни отбор!“, написа той във Facebook.

Михайлов се защити и от обвинението, че се е завърнал от финала в Шампионската лига „Реал“ – „Ливърпул“ (1:0) в полет в компанията с члена на Изпълкома на БФС и собственик на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. Президентът на футболния съюз обясни, че е поканен лично от шефа на УЕФА Александър Чеферин и приложи резервацията си за полет в бизнес класа и поканата от Чеферин като потвърждение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама